RGZ: Građani imaju mogućnost da reaguju odmah nakon otkrivanja greške potpuno besplatno

Povodom teksta pod naslovom „Efektiva i Advokatska komora su protiv uvođenja obaveznog advokatskog posredovanja za katastar“ objavljenog 10. novembra 2023. godine na portalu www.masina.rs, Republički geodetski zavod je uputio odgovor koji prenosimo u celini.

Poštovani građani,

Želimo da vam skrenemo pažnju na nedavne medijske izveštaje u kojima su iznete netačne informacije u vezi sa postupkom ispravke grešaka u katastru koje navode da novim zakonskim izmenama građani moraju da plaćaju advokatu ukoliko je greška nastala u samom katastru. Ove informacije, iako plasirane u javnosti, nisu u skladu sa stvarnim postupcima i procedurama koje primenjuje Republički geodetski zavod na osnovu zakona i služe isključivo za dezinformisanje građana.

Naglašavamo da su tehničke greške u katastru nastale prekucavanjem skoro pa nemoguće i da su na nivou statističke greške. Međutim, ukoliko do takve greške i dođe, istina je da građani imaju mogućnost da reaguju odmah nakon njihovog otkrivanja potpuno besplatno. Ukoliko grešku otkriju u roku od 8 dana od njenog nastanka građanima je omogućeno da podnesu žalbu i greška se odmah u samoj službi ispravlja. Ovo je besplatan, transparentan i efikasan proces koji omogućava građanima da ostvare svoja prava izuzetno brzo.

Ukoliko se greška primeti nakon dužeg vremenskog perioda postoji i elektronska usluga ePrimedbe na sajtu Republičkog geodetskog zavoda koja omogućava građanima da, iz udobnosti svog doma, podnesu zahtev za ispravku greške. Ova opcija je takođe apsolutno besplatna i ne zahteva angažman advokata ili geodetske organizacije i u skladu je sa zakonskim regulativama i pružaju građanima odgovarajuće sredstvo za rešavanje administrativnih problema bez ikakvih troškova.

Pozivamo građane da proveravaju informacije u vezi sa postupkom upisa u katastar samo na sajtu Republičkog geodetskog zavoda imajući u vidu da je u toku kampanja dezinformacija i zamena teza od strane interesnih grupa kako bi se građani zbunili u cilju vraćanja starog koruptivnog modela i bilo nastavljeno sa koruptivnim radnjama. Ovaj odgovor ima za cilj da pruži tačne informacije i smanji zabunu u vezi sa pomenutim slučajem.

Hvala Vam na poverenju i pažnji.

Prethodni članak

Poverenje u nauku kao preduslov mira na svetu i održivog razvoja – kako to nedohvatljivo zvuči

Poljoprivrednici će tražiti Lex specialis da bi obezbedili opstanak

Sledeći članak