Sastanak srednjoškolaca i ministra Ružića bez epiloga

Predstavnici Ministarstva prosvete su razgovarali sa članovima neformalnog udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“, koji su tražili izmene sadašnjeg koncepta državne mature, za šta su prethodno podneli peticiju sa 25.000 potpisa.

Protest srednjoškolaca

Sporni projekat državne mature, o kome ste detaljnije mogli da čitate na Mašini, u sredu se ponovo našao na dnevnom redu Ministarstva prosvete. Sastanak održan između predstavnika Ministarstva i neformalnog udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“, ponovo je ostavio brojna nerazjašnjena pitanja.

„27. marta je podneta inicijativa, da su se ranije obratili, bili bi primljeni na sastanak“, rekao je ministar Ružić u današnjem gostovanju na TV Prva.

Kako smo ranije pisali, jedan od razloga za pokretanje peticije bio je upravo to što Ministarstvo nije odgovorilo na njihove primedbe i pitanja, što je bilo u obavezi da uradi do 31. avgusta prošle godine.

Prema navodima srednjoškolskog udruženja „I mi se pitamo“, nakon ponovno iznetih primedbi i zahteva – ništa nije dogovoreno. Srednjoškolci su ovaj put izneli i potencijalno rešenje u vidu prelaznog perioda za uvođenje državne mature.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, na postavljena pitanja o državnoj maturi će naknadno odgovoriti.

Ministar prosvete naglasio je da državna matura ima za cilj da olakša upis, smanji stres i unapredi kvalitet obrazovnog sistema i da se nipošto neće uvesti nametanjem i na uštrb svih onih kojima je namenjena.

„Ono na čemu uvek insistiram je dijalog, potpuna informisanost svih aktera, uz nultu toleranciju na moguća iznenađenja“, izjavio je ministar Ružić.

Uprkos tome, u istom saopštenju su se složili da je „veliki broj pitanja otvoren zbog loše informisanosti“.

Stručnjaci sa kojima smo ranije razgovarali navode da je bilo potrebno na vreme poraditi na kampanji popularizacije samog ispita i zajedničkom rešavanju problema koji bi se mogli javiti prilikom polaganja i postići dogovor sa univerzitetima.

A.G.A.

Prethodni članak

„Mi ne vozimo dronove ili helikoptere“, Wolt dostavljači protestuju u Beogradu

Homolje protiv Dundeeja! – protest u Žagubici

Sledeći članak