SEOS poziva na protest desetog oktobra

Savez ekoloških organizacija Srbije – SEOS je pozvao na protest ispred Vlade Srbije zbog neosnovanog privođenja Dragana Simovića, Miloša Kuvekalovića i Vladimira Milivojevića i grubog tretmana policije prema njima..

„Posle ovonedeljnih privođenja na Kablaru i višečasovnog saslušavanja u MUP-u Dragana Simovića, Miloša Kuvekalovića i Vladimira Milivojevića bez ikakvog osnova, samo zbog toga što su se kretali javnim prostorom neposredno pre dolaska Ane Brnabić na Kablar da svečano proglasi početak rušenja prirodnog vrha ove planine tj. početak izgradnje vidikovca uprkos upozorenjima stručnjaka da se takav vidikovac na tom mestu ne sme graditi, odlučili smo da ne ostanemo ni nemi ni dužni“, kaže se u pozivu na protest koji je Savez ekoloških organizacija Srbije – SEOS – Znamo da ne damo objavio na društvenim mrežama.

Protest je zakazan za 10. oktobar, ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, a trajaće od 12:50 do 21 sati, osam časova – odnosno isto koliko su u pritvoru vezani proveli aktivisti sa Kablara.

SEOS zahteva da se obustave svi radovi na Kablaru „jer su u suprotnosti sa Zakonom i zdravim razumom“; da se utvrdi ko je, „bez ikakvog osnova“, naredio hapšenje Dragana Simovića, Miloša Kuvekalovića i Vladimira Milivojevića i „ko je odgovoran za to što su 8 sati sedeli u policijskoj stanici vezani lisicama“. Kako smo ranije pisali, Simović, Kuvekalović i Milivojević su privedeni u MUP Čačak dok su na putu ka vrhu Kablara pokušavali da sačekaju državnu delegaciju na čelu sa premijerkom Anom Brnabić, koja je četvrtog oktobra nameravala da obeleži početak radova na izgradnji vidikovca na ovoj planini.

Simović: „Ko je naredio policiji da nas drže toliko dugo vezane?“

Dragan Simović za Mašinu kaže da ga je policija zaustavila kada je sa mesta na kom je boravio sa ostalim aktivistima, na putu, krenuo uzbrdo ka vrhu Kablara. Po njegovim rečima, policajci nisu hteli da odgovore na pitanje po kom osnovu mu ne daju da se kreće u tom smeru, a da su za jednu stariju ženu koja se kretala istim putem nevezano od aktivista rekli da „ima propusnicu“. Nakon mirne rasprave o propusnici, Simović je, po sopstvenom iskazu, pošao da sedne na trotor. Policajci mu ni to nisu dozvolili:

„Dvojica policajaca su me uhvatila, jedan s jedne, jedan s druge strane. Ja se nisam ni opirao, ni ništa, i pošli smo uzbrdo. Reko‘:‚Jel to imam lično obezbeđenje do vrha?‘“

Policajci su Simovića smestili u kola sa drugom dvojicom privedenih aktivista i nedugo potom im stavili lisice koje su skinute tek kada su oko osam sati kasnije izvedeni pred javnog tužioca, koji je rekao da ih odvežu. Tek kada Vladimir Milivojević pitao tužioca zašto su ceo dan nosili lisice tužilac je potvrdio da nije ni trebalo da budu vezani.

„Ja ne mogu da kažem – policija dole u SUP-u, ljudi su normalni, korektni; valjda vide da smo i mi normalni. Niko nas nije maltretirao. Ali, mene lično zanima, i to neću odustati da saznam, ko je naredio policiji da nas drže toliko dugo vezane?“

SEOS poziva sve da se pridruže protestu protiv „tihog terora“

Vidikovac se, kako smo ranije pisali, formalno gradi u sklopu revitalizacije Ovčar banje. Deo meštana iz najbližih sela je za izgradnju vidikovca. Aktivisti za zaštitu životne sredine ističu da za samu zgradu vidikovca (od oko 350 kvadrata) postoje sve dozvole, ali da dozvole nisu izdate za izgradnju pristupne saobraćajnice, koja je u avgustu počela čistom sečom dela šume na Kablaru. Oni naglašavaju i da nije izvršena adekvatna analiza stabilnosti kraškog grebena na kom se vidikovac gradi, tvrdeći da će on biti narušen izgradnjom, a da je moguće i njegovo potpuno obrušavanje.

Aktivisti su pušteni iz MUP Čačak u devet uveče, dok je ispred zgrade bio u toku protest protiv njihovog privođenja u kom su učestvovali brojni aktivisti iz Čačka, Gornjeg Milanovca, Jadra, Levča, Dobrinje, Pranjana, Preljine, Novog Sada i drugih mesta iz zapadne Srbije.

„Svedoci smo primene poznatih metoda totalitarnih režima koji su sklanjali nepodobne ljude da političarima ne bi unosili nemir i stvaranja lažne slike kako je sve savršeno u društvu koje je zapravo u potpunom kolapsu“, poručili su iz SEOS-a.

Zato su pozvali „sve ljude koji imaju svesti i savesti“ da se pridruže protestu i zajedno usprotive „…Tihom teroru koji se sprovodi nad svakim neistomišljenikom vlasti od Majdanpeka do Jadra i od juga do severa, na KiM, u Bosilegradu, na Kablaru, na Šodrošu… Svuda gde ima njih i njihove potrebe da pokažu nekontrolisanu moć. Ili nekontrolisani strah“.

I.K.

Prethodni članak

Leto za nama je obeleženo klimatskim ekstremima

Lex specialis za milijardu evra za EXPO 2027 i Nacionalni stadion

Sledeći članak