Sindikati protiv reformi i restruktuiranja

Protest sindikata
foto: Marko Miletić
foto: Marko Miletić

Oko tri hiljade radnica i radnika prisustvovalo je današnjem protestu ispred vlade Srbije koji je organizovala Konfederacija slobodnih sindikata (KSS).

Ispred vlade su se mogle videti zastave sindikata koji zastupaju zaposlene u zdravstvu, obrazovanju, poštama, Telekomu, elektroprivredi, ali i industriji. Konfederacija sindikata sačinjena je uglavnom od radničkih organizacija iz javnih preduzeća i uprave i sa svojih dvesta hiljada članova predstavlja najveću sindikalnu centralu u javnom sektoru.

KSS traži da budu uključeni u Socijalno ekonomski savet i sve radne grupe koje se bave pisanjem zakona povezanih sa pitanjem radnog prava (štrajk, agencijski rad, izmene zakona o radu, penzije), kao i prestanak zabrane zapošljavanja u javnom sektoru i ukidanje neustavnog smanjivanja plata i penzija.

Međutim, pred vladu su postavljeni i širi zahtevi, značajni ne samo za one koji rade u javnom sekotoru, već i za sve korisnike njegovih usluga. Tako se traže obezbeđivanje besplatnih zdravstvenih i socijalnih usluga, kao i besplatno osnovno i srednje obrazovanje. Značajno mesto je dobio i zahtev za zaustavljanjem privatizacije javnih dobara i resursa.

Predsednik sindikata Pošta Srbije, Aleksandar Pavlović, istakao je izuzetno loš položaj zaposlenih u poštama, gde je preko 70% onih sa platom ispod 35.000 dinara i izrazio zabrinutost zbog najave nacrta novog zakona o štrajku i nacrta zakona koji tretira zapošljavanje preko agencija.

Predsednik Sindikat lekara i farmaceuta Srbije, dr Rade Panić, je primetio da se zakoni menjaju preko noći, kao i da se odluke o otpuštaju par hiljada ljudi donose u pet minuta.

Donosi se novi zakon o zdravstenoj zaštiti, novi zakon o zdravstvenom osiguranju i zakon o apotekarskim ustanovama. Rasprodaju narodnu imovinu, stečenu od novca koji svi uplaćujemo u zdravstvene fondove. Pošto više nema šta da se krade, hoće da ukradu škole i bolnice, ne smemo to da dozvolimo!

Veliki broj radnica i radnika koji rade na obezbeđivanju funckionisanja javnih servisa i usluga ključnih za funkcionisanje društva ispostavilo je svoje zahteve državi kao poslodavcu. Iako je KSS svoj protest zakazao pre raspisivanja predsedničkih izbora, predstavnici vlade, sa kojima je nedavno KSS imao razgovor nisu propustili da najavljeni protest okarakterišu kao svojevrsnu „politizaciju“.

Predsednik Konfederacije slobodnih sindikata, Ivica Cvetanović, je za Mašinu to ovako prokomentarisao:

Rečeno nam je da će okupljanje u vreme izborne kampanje biti okarakterisano kao političko. Rekli su da ćemo tako podržati kandidate opozicije. A ovde se lepo videlo da smo imali samo radničke zahteve, nije bilo ni jedne političke stranke niti i jednog obeležja neke političke stranke. Mi vodimo sindikalnu politiku i to nam je cilj.

foto: Marko Miletić
foto: Marko Miletić

Na skupu je najavljen izlazak na ulice prosvetara koji će svoj protest održati 17. marta ispred vlade. Njihov protest se dešava dve godine nakon okončanja najdužeg štrajka u obrazovanju koji je završen sporazumom sa resornim ministarstvom koje do danas nije ispunilo obećano.

Posle pet meseci štrajka i borbe dobili smo sporazum o rešavanju spornih pitanja koji sad stoji u fioci. Nakon dve godine naše borbe idemo ponovo u protest. Podržite učitelje svoje dece, jer bez obrazovanja nema budućnosti u Srbiji! Rekla je Jasna Janković, predsednica Unije prosvetnih radnika Srbije.

Predsedništvo KSS-a predalo je svoje zahteve vladi Srbije i najavilo radkilalizaciju protesta ukoliko se i nakon završetka predesdničkih izbora ništa ne bude izmenilo.

foto: Marko Miletić
foto: Marko Miletić
foto: Marko Miletić
foto: Marko Miletić
foto: Marko Miletić
foto: Marko Miletić
foto: Marko Miletić
foto: Marko Miletić

Prethodni članak

Mario Reljanović: Radna prava i strane investicije

Ovo nije naš narod

Sledeći članak