„Spoznaj! Odupri se! Reaguj!“ Izložba o političkom performansu devedesetih u postjugoslovenskom kontekstu

Izložba pod nazivom „Spoznaj! Odupri se! Reaguj! Performans i politika devedesetih u postjugoslovenskom kontekstu“ otvara se danas u Modernoj galeriji (MG+MSUM) u Ljubljani.

Izložba se bavi političkim performansom devedesetih u postjugoslovenskom prostoru i okuplja preko 120 umetničkih radova, arhivsku građu i video dokumente iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Pored kustoskinje Bojane Piškur, gostujuće kustoskinje su Linda Gusia, Jasna Jakšić, Vida Knežević, Nita Luci, Asja Mandić, Biljana Tanurovska-Kjulavkovski, Ivana Vaseva, Rok Vevar i Jasmina Založnik. Dizajn izložbe potpisuje Siniša Ilić.

U najavi za izložbu se navodi da su devedesete godine bile izuzetno teška decenija za region, obeležene ratovima, nacionalizmima, revizionizmima, korupcijom, partokratijom, tranzicijom i kapitalističkom ekonomijom koja se brzo razvijala, što je u velikoj meri uticalo i na decenije koje su usledile:

„Politički nastup na teritoriji bivše Jugoslavije devedesetih godina je bio oblik otpora protiv raznih „ratnih mašina“ povezanih sa moći, institucijama, državom, identitetima, jezikom, i koje su nastajale u ekstremnim političkim okolnostima i usred radikalnih političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih promena koje su uticale na sve aspekte života u bivšoj zajedničkoj državi.“

Organizatori izložbe navode da je pomenute procese pratilo i udaljavanje od „ideje“ Jugoslavije – otkrivanje novih prostora i saveza: „Neke od zemalja u nastajanju su se tako okrenule zapadnim uzorima, druge su se više oslanjale na lokalne tradicije i etničke elemente, ili pak na mešanje internacionalizma i nacionalnih simbola sa politički naglašenim multikulturalizmom.“

Umetnički radovi na izložbi okupljeni su oko tema rata, nacionalizma, tela, novih prostora, demonstracija, države, teritorije, novih granica, Drugosti, feminizma i medija.

Foto: Dejan Habicht, Moderna galerija, Ljubljana

Izložba promišlja različite putanje političkih performansa, a posebno se odnosi na pitanja šta su konkretne performativne prakse donele, značile ili promenile u širem polju umetnosti u postjugoslovenskom kontekstu devedesetih.

Ujedno, izložba  istražuje odnose između performansa i tadašnjih političkih i ideoloških struktura iz kojih kojih su sami performansi nastajali.

Izložba je istovremeno i pokušaj ponovnog otkrivanja emancipatorskog potencijala političkog performansa poniklog iz te teške decenije i pronalaženja veza sa današnjim vremenom, ništa manje zahtevnim nego što je bilo ono devedesetih.

Sonja Vukićević, “Makbet/Ono”, 1997. Foto: Vesna Pavlović

Izložba se može pogledati od 24. juna do 3. oktobra 2021. godine a celokupan spisak umetnica i umetnika, kao i prateći program možete pogledati ovde.

I.P.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članak

„Mame su zakon“: garantovani minimalac za sve porodilje kao amandman u Skupštini

Organizacije za zaštitu životne sredine zahtevaju vraćanje Nacrta Prostornog plana 2021-2035 na javni uvid

Sledeći članak