Stručna javnost protestuje protiv odluke Vlade Srbije o imenovanju Viktora Kiša za vršioca dužnosti MSUB-a

Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Foto: Viktor Markovic / Wikipedia
Muzej savremene umetnosti u Beogradu. Foto: Viktor Markovic / Wikipedia

Nakon što je Vlada Srbije donela odluku o imenovanju Viktora Kiša za vršioca dužnosti Muzeja savremene umetnosti u Beogradu – koji se na raspisani konkurs u januaru 2019. godine nije ni prijavio – ignorišući izveštaj UO MSUB o sva četiri prijavljena kandidata, predsednik UO Muzeja, Nikola Šuica, podneo je ostavku.

Predsednik UO MSUB, Nikola Šuica, u pismu ostavke upućenom Kabinetu Vlade Republike Srbije od 2. februara 2020. godine naveo je razloge svog povlačenja sa ključne pozicije Upravnog odbora Muzeja na Ušću:

Informacija o okončanju Konkursa izostaje, i to još pre kalendarskog leta 2019, sve do imenovanja novog v.d. direktora 30.01.2020, ličnosti profesionalne umetničke biografije i javnog iskustva, koja nije bila prijavljena na Konkursu.

Rad UO sveden je na pravno finansijska odobravanje zarad 1) budžetskih funkcionisanja različitih resora Muzeja kao i 2) projektovanih programskih planova Stručnog kolegijuma ustanove, za šta UO nije unapred obavešten. Nerazjašnjene situacije i uskraćene mogućnosti UO bile su očigledne. Nije se pokazala ozbiljna zainteresovanost za rešavanje naslojenih problema, ali i isto tako i sazna pravac procedure kao i konkursni rezultat. Ovim je obesmišljen rad UO i njegove profesionalne kompetencije.

Iz navedenih razloga nisam više u prilici da obavljam funkciju Predsednika UO MSUB.

S obzirom na činjenicu da su nadležne insitucije problem oko nezavršenog konkursa za novog direktora Muzeja savremene umetnosti na Ušću mesecima ignorisale, vest o imenovanju Viktora Kiša za stručnu javnost jeste poražavajuće iznenađenje, ne samo iz razloga što se imenovani nije ni prijavio na zvanični konkurs raspisan januara 2019. godine, za koji je izjavio da nije ni znao da postoji, već i zbog činjenice da je na čelo ključne umetničke institucije postavljen čovek „bez umetničkog i mislilačkog integriteta“.

Povodom ove odluke Vlade Srbije oglasila se i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) koja u saopštenju objavljenom danas oštro osuđuje imenovanje novog vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Viktora Kiša:

Ovo je samo još jedan u nizu primera privatizacije javnih ustanova od strane vladajućih partija i demonstracije moći koja ne podleže bilo kakvim javnim, transparentnim i demokratskim procedurama upravljanja javnim institucijama već ih tretira kao partijski plen kojim raspolaže po sopstvenom nahođenju bez ikakve odgovornosti prema generacijama koje su te institucije gradile ali i prema građanima čije bi interese trebalo da zastupaju i brane.  Kršenje procedura, odluke donesene autokratskim principom i sve veći broj vršilaca dužnosti, partijski postavljenih kadrova na vodećim pozicijama javnih preduzeća i institucija svedoče o kontinuiranom i beskrupuloznom demontiranju demokratskih procedura u zemlji.

U saopštenju se dalje pozivaju svi akteri u kulturi, profesionalci, institucije, organizacije, stručna tela i strukovna udruženja da se usprotive kontinuiranom urušavanju sistema i da „zajedničkom borbom odbranimo ono malo resursa koji su nam preostali kako budućim generacijama ne bismo ostavili pustoš da u njoj žive i rade.“

Istovremeno, Asocijacija je u saopštenju pozvala Vladu Republike Srbije da poništi odluku o imenovanju vršioca dužnosti direktora Muzeja savremene umetnosti, a Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Upravni odbor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu da obrazlože rezultate konkursa za izbor direktora te institucije, objave kandidature i biografije sva četiri kandidata i obrazlože zašto ni jedan kandidat nije izabran za ovu funkciju, obrazlože da li je konkurs poništen i ako jeste da obrazlože zašto, objave i učine dostupnom čitavu dokumentaciju konkursa kako bi javnost dobila uvid u razloge za poništavanje konkursa (ukoliko je konkurs zvanično poništen), da, ukoliko ne postoje razlozi za poništavanje konkursa iz 2019. godine, predlože za imenovanje najboljeg od četiri kandidata kako bi na tu funkciju bio izabran adekvatni kandidat i to ne „autokratskom odlukom Vlade već transparentnom demokratskom procedurom“.

Više o problemu konkursa za direktorsku funkciju MSUB-a, momenta zataškivanja čitave konkursne procedure, kao i problema održavanja vanrednog stanja kroz instituciju v.d. možete pročitati u tekstovima koje smo tokom prošle godine objavili na Mašini.

V.K.

Prethodni članak

Produžava se vanredno stanje u Muzeju na Ušću: ponovo imenovan vršilac dužnosti

Nedelja i dalje ostaje radni dan za većinu radnica i radnika u trgovinama

Sledeći članak