Suđenja aktivistima su „svojevrstan progon“ poručuju iz ZA Krov nad glavom

Danas je u Prekršajnom sudu u Beogradu održano prvo suđenje aktivisti ZA Krov nad glavom, Saši Periću.

Perić se tereti da je opstruirao prisilno iseljenje. Pokretanje prekršajnih postupaka za sprečavanje deložacija nije bilo moguće do januara 2020. godine, kada su izglasane izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO).

Ovim izmenama kriminalizovana je solidarnost građana u zaštiti prava na krov nad glavom i za opstruiranje deložacija uvedene visoke novčane kazne.

Prekršajni postupci od tada su pokrenuti protiv nekoliko desetina građana.

U jučerašnjem saopštenju ZA Krov nad glavom navodi se da praksa pokazuje da se većina ovakvih postupaka pokreće protiv aktivista koji su u javnosti najčešće istupali protiv prinudnih iseljenja, upravo poput Saše Perića.

Aktivisti se često terete za sprečavanje iseljenja kojima nisu ni prisustvovali, pod izgovorom da nisu legitimisani jer sa sobom nisu imali lična dokumenta.

Ovo vidimo kao svojevrstan progon, kojim se pokušavaju zastrašiti svi ostali da ne pružaju solidarnu podršku sugrađanima na udaru izvršitelja, javnosti se obraćaju iz ZA Krov nad glavom.

Podsetimo, protiv važećih zakona o stanovanju i izvršenju izjašnjavali su se izaslanici Ujedinjenih nacija. Pokretani su i postupci za ocenu ustavnosti ZIO pred Ustavnim sudom.

Svaka deseta osoba u Srbiji se plaši da će ostati bez krova nad glavom.

I.K.

Prethodni članak

Odnos socijalističke Jugoslavije prema NDH i Jasenovcu – šta je istina?

Zakon o sezonskom radu: teret socijalne reprodukcije po promotivnim cenama

Sledeći članak