Suđenje aktivistkinji Dragani Arsić odloženo nakon što su aktivisti i novinari izbačeni iz sudnice

Još jednom je odloženo suđenje aktivistkinji Dragani Arsić po tužbi suvlasnice kompanije Galens Sanje Petrić, nastavak se očekuje početkom juna.

Novinari i građani udaljeni su sa suđenja aktivistkinji Pokreta Odbranimo šume Fruške gore Dragani Arsić po tužbi suvlasnice kompanije Galens, javlja portal 021, čija se novinarka našla među izbačenima iz sudnice u Novom Sadu.

Pripremno ročište po tužbi suvlasnice kompanije Galens Sanje Petrić protiv Dragane Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore održano je sredinom marta. Za razliku od pripremnog ročišta, gde je prisustvo javnosti bilo ograničeno na pet osoba iako je odbrana predala zahtev za veliku salu suda, na današnjem nastavku suđenja prisustvo javnosti je bilo dozvoljeno.

Međutim, sudija je isključila prisutne aktiviste i građane nakon što je pravni zastupnik tužilje, advokat Nemanja Aleksić, rekao da je neko fotografisao njegovu stranku Sanju Petrić u sudnici.

Sudija je najpre hteo da ograniči prisustvo javnosti na troje ljudi, ali je, nakon što su se tužilja i njen pravni zastupnik složili da je potrebno nastaviti suđenje pred prisustvom javnosti, suđenje odloženo:

„Onda se suprotna strana složila, privatna tužilja i njen advokat su shvatili da odluka o isključenju javnosti ne bi mogla da opstane u drugostepenom postupku i iz tog razloga su se i oni složili da tražimo veliku salu gde će zainteresovana javnost moći da prisustvuje sledećem suđenju. Tako da je to suđenje odloženo, dok se ne obezbedi velika sala“, objasnio je za 021 advokat odbrane Mihailo Pavlović.

Pavlović je prokomentarisao da on nije video da je iko fotografisao suvlasnicu Galensa Sanju Petrić.

Kako smo pisali ranije, Sanja Petrić je pokrenula tužbu protiv Dragane Arsić za pretrpljene fizičke i duševne bolove i strah, koje je, prema tužbi, Petrić doživela tokom protestne šetnje „Svi za šume – šume za sve“.

Protestnu šetnju u pitanju organizovao je Pokret Odbranimo šume Fruške gore 9. oktobra 2021. godine.

Podsećamo da je ovo samo jedno u nizu tužbi koju su Sanja Petrić i njen suprug Nebojša Petrić, takođe suvlasnik Galensa, podneli protiv Dragane Arsić i drugih novosadskih aktivista.

Sanja Petrić traži tužbeni zahtev za pretrpljenu duševnu bol zbog povrede časti i ugleda, kao i pretrpljenog straha, povrede slobode i prava ličnosti, povrede prava na imovinu, i to u iznosu od 800.000 dinara, dok odbrana od suda traži da se tužba odbaci ili odbije kao neosnovana.

Odbrana je prethodno predočila sudu da je reč o takozvanoj SLAPP tužbi koji se podnosi sa ciljem da se ućutkaju aktivtisti, mediji, istraživači i uzbunjivači čiji rad razotkriva dela korporacija, političara i drugih moćnih strana koja su nezakonita ili na drugi način štete javnom interesu.

Prethodno je Pokret Odbranimo šume Fruške gore dobio potvrdu od Opštine Beočin da je Sanja Petrić ogradila zemljište koje je u vlasništvu države.

Dragana Arsić je ovogodišnja dobitnica nagrade BeFem za žensku ekološku borbu i odbranu šuma.

A.J.

Prethodni članak

„Nova planska praksa“ traži da se zahtevi građana uključe u planiranje Bežanijske kose

Reljanović: Zdravstvene ustanove dve decenije koriste nezakonite načine angažovanja i otpuštanja zdravstvenih radnika

Sledeći članak