Sutra otvaranje međunarodnog Bijenala mladih: „Zovem se sasvim obično“

„Šta polazeći od osećaja nesigurnosti možemo učiniti da promenimo sistem?“, jedno je od pitanja koje pokreće drugo po redu Bijenale mladih pod nazivom „Zovem se sasvim obično“ koje se otvara sutra, 5. septembra sa početkom u 17 časova na više lokacija u Beogradu.

Ovogodišnje Bijenale mladih koje se od 5. decembra realizuje pod nazivom „Zovem se sasvim obično“, imaće svoje otvaranje s početkom u 17 časova, na više lokacija u Beogradu, u Velikoj i Maloj galeriji DKSG (Bulevar Zorana Đinđića 179), Galerijama SULUJ (Palata Anker, Terazije 26/II sprat) i ULUS (Knez Mihailova 37), Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ (Mali Kalemegdan br. 1) kao i Bioskopu „Zvezda“ (Terazije 40).

Organizator ove međunarodne izložbe je Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) u partnerstvu sa Domom kulture Studentski grad (DKSG), dok Organizacioni tim Bijenala mladih pri ULUS čini kustoski kolektiv.

Sistemska nesigurnost u savremenom svetu i preispitivanje naše uloge u njoj je centralna tema Bijenala mladih 2023. Kako se navodi u samoj najavi, izložba istovremeno istražuje mnogobrojne probleme koje nesigurnost proizvodi u našem društvenom sistemu i propituje posledice tog stanja:

„Nedeljiva od sistema – nesigurnost prolazi kroz sve mene savremenog života i kreira opšte stanje nestalnosti i neizvesnosti.“

Samim nazivom „Zovem se sasvim obično“ Organizacioni tim koji stoji iza ovogodišnjeg Bijenala mladih želeo je da ukaže na bazično prisustvo „uobičavanja (normalizaciju) stanja nesigurnosti danas“ kao i na pitanja transformativne prirode sistemske nesigurnosti: „Šta polazeći od osećaja nesigurnosti možemo učiniti da promenimo sistem? Koje mogućnosti postoje da se njome uopšte bavimo, o njoj govorimo? I koliko glasno?“

Izložba je podeljena na pet glavnih celina koje nose nazive: „Dan nakon sutra“, „Živim u jednoj sobi“, „Trudim se da ostanem u granicama svesnog“, „Konfuzan/na sam/a sebi“ i „Pustio sam glas“, kao i na tri dodatna (prateća) prostorna segmenta i niz događaja u sklopu kojih će biti organizovan i edukativni program za mlade.

Dodatno, izložba je prožeta audio snimcima – isečcima iz razgovora koje su članovi i članice Organizacionog tima vodili na temu nesigurnosti sa širim društvenim grupama tokom rada na pripremi Bijenala.

Ovu veliku međunarodnu izložbu pratiće i bogat događajni i govorni program koji će biti realizovan u Skandinavskom paviljonu (Mila Milunovića 1), Rimskom bunaru (Beogradska tvrđava, Kalemegdan) i Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ prema programu Bijenala.

Na dane otvaranja, na već pomenutim lokacijama i u navedenim satnicama biće izvođeni performansi i filmske projekcije u punom obimu programa. Program koji će biti realizovan tokom trajanja Bijenala biće objavljen pošto se završe dani otvaranja.

Izložba se realizuje u periodu do 5. septembra do 1. oktobra. Dva segmenta izložbe koji se realizuju u prostorima Doma kulture Studentski Grad će biti otvoreni do 25. septembra, a od 26. septembra u 19 časova, otvoriće se dodatni segment izložbe u Rimskom bunaru.

Ovaj projekat je podržan sredstvima Ministarstva prosvete i Ministarstva kulture Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, British Council-a, Ambasade Kraljevine Norveške i Austrijskog kulturnog foruma i uz podršku Bioskopa Zvezde, beogradske tvrđave i Fakulteta likovnih umetnosti. 

Kompletan program Bijenala mladih možete pogledati ovde.

V.K.

Prethodni članak

Zbog pristupnih puteva vidikovcu na Kablaru žrtvuje se šuma, kažu aktivisti

Železničari u Beogradu traže da im se isplate zarade i doprinosi od maja

Sledeći članak