SZO: 236 hiljada smrtnih slučajeva zbog COVID-19 do kraja godine u Evropi

Vakcine protiv COVID-19 ključni su alati u odgovoru na pandemiju, ističe Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

„Prošle nedelje je zabeležen porast broja umrlih u regionu za 11% – prema jednoj pouzdanoj projekciji možemo da očekujemo 236.000 smrtnih slučajeva u Evropi do 1. decembra“, rekao je u ponedjeljak direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

Pandemija COVID-19 uzela je 1,3 miliona života na evropskom kontinentu. Broj potvrđenih zaraza je 64 miliona. Rast od preko 10% protekle dve nedelje prijavilo 33 od 53 evropskih država člnica SZO.

Oko polovine populacije evropskih zemalja članica SZO je potpuno vakcinisano, međutim svega 6% je potpuno vakcinisanih u zemljama sa niskim i srednjim primanjima. Ujedno, stopa vakcinacije u Evropi opala je za 14% u proteklih šest nedelja.

U kontekstu rasta zarze posebno zabrinjava niska stopa vakcinacije u prioritetnim društvenim grupama, komentariše direktor SZO za Evropu.

„Skepticizam prema vakcinama i poricanje nauke sprečavaju nas da stabilizujemo ovu krizu. To nema svrhe i nikome ne donosi dobro.“

Vakcine protiv COVID-19 ključni su alati u odgovoru na pandemiju, poručuje SZO. Potrebno je sprovesti još istraživanja da bi se utvrdila efikasnost vakcina u zaustavljanju prenosa virusa i zaraze, međutim nedvosmislena je zaštita koju pružaju od teškog oblika bolesti i smrti.

Preporuka je SZO, da se i nakon vakcinacije preduzimaju jednostavne mere predostrožnosti, kao što su fizičko distanciranje, nošenje maske, dobro provetravanje prostorija, izbegavanje gužve, pranje ruku i iskašljavanje u savijeni lakat ili maramicu.

Kako je ranije na Mašini pisao epidemiolog Predrag Đurić, s naučnog aspekta ne postoji nijedan argument protiv vakcinacije. Pozitivan odgovor na poziv stručnjaka na vakcinaciju civilizacijska je obaveza svakog pojedinca, isto kao i razbijanje mitova i predrasuda o vakcinaciji u užem i širem okruženju.

Vakcinišite se.

A.J.

Prethodni članak

Da li SAD očekuju milioni deložacija?

Zakon o sezonskom radu ulazi u javnu raspravu

Sledeći članak