Testirana je prva plastika koja ne stvara mikroplastiku

Gotovo 100% plastike na bazi algi se razgrađuje u kompostu i vodi za manje od sedam meseci, objavili su istraživači sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu (UC San Diego) i kompanija za nauku o materijalima Algenesis su razvili polimer na bazi algi koji može da se biorazgradi za manje od sedam meseci.

„Kada smo prvi put kreirali ove polimere na bazi algi pre otprilike šest godina, naša namera je uvek bila da oni budu potpuno biorazgradivi“, rekao je Robert Pomeroj, profesor hemije i biohemije, suosnivač Algenesisa i jedan od autora studije. „Imali smo dosta podataka koji sugerišu da naš materijal nestaje u kompostu, ali ovo je prvi put da smo to izmerili na nivou mikročestica“, preneo je portal New Atlas.

Kako javlja isti izvor, čak 97% plastike na bazi algi može da se razgradi u kompostu. Profesori Pomeroj, Burkart i Mejfild su se usredsredili na razvoj biorazgradivog poliuretana nakon godina istraživanja goriva na bazi algi koje bi zamenilo fosilna goriva. Kako piše New Atlas, dobijeni polimer na bazi algi, nazvan TPU-FC1, već je korišćen za proizvodnju prvih biorazgradivih cipela na svetu.

Plastika je štetna po zdravlje

Cilj ovog i sličnih istraživanja je da se zameni postojeća plastika na bazi nafte, koja je opasna po životnu sredinu i zdravlje kako ljudi, tako i drugih organizama, u svim fazama svog „životnog ciklusa“.

Podsetimo, proces proizvodnje obične plastike je rizičan kako zbog upotrebe nafte, tako i zbog korišćenja brojnih štetnih materija, uključujući i takozvane „večne hemikalije“, PFAS. PFAS čestice su uzročnici dugog niza bolesti i smetnji kod ljudi, uključujući sterilitet i razvojne smetnje. „Večne hemikalije“ nastaju i kad se plastika razgrađuje – uz to, obična plastika zatrpava svet i mikroplastikom, česticama koje su već pronađene i u kišnici na Antarktiku i ljudskoj posteljici, a koje takođe remete zdravo funkcionisanje organizma.

Proizvodnja plastike se od šezdesetih godina kreće uzlaznom putanjom. Kako je naglasio još jedan od autora studije o plastici na bazi alge Majkl Burkart, takođe profesor hemije i biohemije na UC San Diego, nauka se tek nedavno fokusirala na razumevanje uticaja plastike.

Kako proizvoditi manje plastike?

Od kada je postalo jasnije da je taj uticaj poguban, pokrenuta su istraživanja o bezbednijim metodima odlaganja i reciklaže plastike, uklanjanja mikroplastike iz okoline i nalaženja zanema za plastiku. Kako smo ranije pisali, reciklaža plastike zasad nije efikasna.

Organizacije za zaštitu životne sredine zahtevaju i da se proizvodnja plastike smanji. Polovina do sada proizvedene plastike izlivena je od početka 21. veka, a proizvodnja plastičnog otpada će se rema izveštaju OECD utrostručiti do 2060. godine ako se ne primene mere za ograničavanje proizvodnje.

Prošle i pretprošle godine su zato vođeni međunarodni pregovori o smanjenju proizvodnje plastike, o kojima ste mogli da čitate u Mašini. Cilj ovih pregovora da se formalni međunarodni sporazum postigne do kraja 2024. Iako su ovi napori donekle ohrabrujući, naučnici koji se bave ljudskim zdravljem su naglasili da ciljevi pregovora ozbiljno podbacuju u odnosu na realne potrebe čovečanstva i planete.

I.K.

Prethodni članak

„Beograd u pokretu“ apeluje da se zaustavi prodaja „Stare Šećerane“

Ugrožavanje Novosti je protivustavno, smatra Evropska federacija novinara

Sledeći članak