U više gradova u Srbiji najavljeni skupovi podrške Mariji Lukić

Foto: Ne davimo Beograd / Facebook

Mreža Žene protiv nasilja pozivaju na skup podrške i solidarnosti sa Marijom Lukić i ženama sa iskustvom seksualnog nasilja koji će biti organizovani sutra, 6. novembra na više različitih lokacija, u Beogradu, Nišu, Užicu i Kruševcu.

Nastavak suđenja Milutinu Jeličiću Jutki, prijavljenim za seksualno uznemiravanje Marije Lukić, ali i još šest žena, nastavlja se sutra, 6. novembra u Osnovnom sudu u Kruševcu.

Sudski proces u „srpskom me too slučaju“ formalno je započeo početkom godine iako praktično nije održano ni jedno ročište. U septembru je, skoro godinu i po nakon podnošenja prijave protiv Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus, održano prvo ročište u Osnovnom sudu u Kruševcu. Do tada je sudski postupak vođen u okviru suda u Brusu, ali je izmešten po zahtevu advokata Marije Lukić zbog mogućeg uticaja okrivljenog na sud i sudije.

Dok traje suđenje za seksualno uznemiravanje svoje nekadašnje zaposlene, Jeličiću je vraćen opštinski mandat, te se on ponovo formalno može kandidovati za predsednika opštine Brus.

Takođe, u toku ovog suđenja Jeličić je osuđen na osam meseci uslovne kazne zbog neprijavljivanja stečene imovine, iako je za ovo delo zaprećena kazna i do pet godina zatvora.

Mariji Lukić je u međuvremenu dodeljena devetnaesta po redu nagrada „Osvajanje slobode“ za koju se ona, kao i mnoge druge žene i dalje bori.

Akcije podrške biće održane sutra, 6. novembra, u Beogradu ispred zgrade Ministarstva pravde u 10 časova, Nišu preko puta zgrade Osnovnog suda u 11h, Kruševcu ispred zgrade Osnovnog suda u 10:45 i u Užicu na Trgu partizana u 11:30.

Pravda za Mariju, Snežanu i Danijelu iz Brusa, Danijelu iz Vranja, žene iz Leskovca i drugih mesta, sa iskustvom seksulnog nasilja, uključujući i one koje su u strahu da progovore ili su ucenjene te njihovi slučajevi nisu dospeli u javnost, pravda za naša sestre, majke, ćerke, prijateljice i svaku od nas, poručuje Mreža Žene protiv nasilja.

I.P.

Prethodni članak

Javni prevoz u Beogradu – kamenovanje autobusa i vozači penzioneri

Na današnji dan organizovana je „Operacija šlauf“

Sledeći članak