UN: Temperature će rasti i narednih 30 godina čak i ukoliko hitno preduzmemo radikalne mere za smanjenje emisija gasova staklene bašte

Svet ne može da izbegne razorne posledice klimatskih promena, ali rast temperature još uvek može da se ograniči na 1,5 stepeni °C do 2030. godine, poručuju naučnici koji su izradili novi Izveštaj međuvladinog panela za klimatske promene Ujedinjenih nacija.

Početkom sedmice Ujedinjene nacije su objavile ovogodišnji Izveštaj međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC).

Naučnici su utvrdili da će se temperatura na Zemlji u najboljem slučaju stabilizovati za 30 godina. Da bi se to dogodilo potrebno je preduzeti radikalne mere za smanjenje emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, u najkraćem mogućem roku.

To znači da će prirodne katastrofe poput monsunskih kiša, poplava, suša, toplotnih talasa i požara biti deo naše svakodnevice najmanje u naredne tri decenije. Topljenje leda na Arktiku i Antarktiku nastaviće se najmanje jedan vek, a nivo mora će nastaviti da raste narednih 2.000 godina.

Ako države širom sveta ne preduzmu hitne mere, prosečna temperatura na planeti će do 2100. godine porasti za 3 do 5 stepeni °C više od temperature u predindustrijsko doba. Toliki porast bi imao katastrofalne posledice po život na Zemlji.

Ukoliko sada preduzmemo radikalne mere i smanjimo globalne emisije gasova staklene bašte, porast temperature može da se ograniči na 1,5 stepeni °C do 2050. godine ili čak ispod tog nivoa.

Međutim, ako ne učinimo ništa radikalno, porast temperature će biti veći 1,5 stepeni °C do 2030. godine, tačno deceniju ranije od prethodnog predviđanja IPCC-a.

Konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (COP26) trebalo bi da se održi u novembru ove godine u Glasgovu. COP26 se smatra najznačajnijim međunarodnim skupom o klimatskim promenama nakon COP21, koji je održan u Parizu 2015. godine.

Ovogodišnji Izveštaj međuvladinog panela za klimatske promene je najobuhvatniji do sada. Izveštaj je pripremilo 234 naučnika iz 66 zemalja, i zasniva se na više od hiljadu naučnih studija sprovedenih u različitim delovima sveta.

Našim vestima i analizama iz oblasti životne sredine možete pristupiti ovde.

A.J.

Prethodni članak

Mame su zakon: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Ministarstvo za rad pogrešno tumače odredbu Zakona o Ustavnom sudu

Poslodavci podržavaju povećanje minimalca, ali traže smanjenje poreza

Sledeći članak