Uoči izbora turska policija sprovodi novi talas hapšenja protivnika autoritarnog režima

Kako se približavaju predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj, tako režim Redžepa Tajipa Erdogana pojačava represivne mere protiv opozicije i medija koji nisu pod kontrolom vlasti.

Juče, 25. aprila, Turska policija je započela akciju u kojoj je do jutros lišila slobode najmanje 125 političara, aktivista, novinara, umetnika i advokata javlja evropski predstavnik Narodne demokratske partije (HDP) Devriš Čimen.

Policija racija koja je koordinisana iz Dijarbakira proširila se na 21 grad, a na meti su bili pretežno HDP, novinska agencija „Mezopotamya“, novine „Yeni Yaşam“ i Udruženje advokata za slobodu (Özgürlük için Hukukçular Derneği).

Među uhapšenima su Ozlem Gunduz, zamenica ko-predsednika HDP i Mahfuz Gulerjuz, član izvršnog odbora HDP.

„Optužbe protiv pritvorenika nisu poznate jer postoji nalog o poverljivosti istrage“, saopštili su Feleknas Udža & Hišjar Ozsoj, glasnogovornici HDP-a za spoljne poslove.

HDP kao druga najjača opoziciona partija koja izaziva vlast sa levih pozicija dugo je trn u oku Erdoganu. Od 2021. režim pokušava da zabrani delovanje Narodne demokratske partije sudskim putem, što bi moglo da se desi do 14. maja kada se održavaju izbori.

Zato HDP na izbore izlazi pod imenom Zeleno leve partije, koja je partija-članica HDP-a.

„Ovi napadi vladajuće koalicije su uzaludni napori koji nikada neće dati rezultate. Naši ljudi, i sve članice i članovi društva čija je volja ugrožena, daće najbolji odgovor na ove napade svojim glasovima na izborima“, pišu Udža i Ozsoj.

Od pokušaja državnog udara 2016. godine Turska sve učestalije koristi optužbe za terorizam protiv opozicije, pogotovo levičara i Kurda.

Kako smo pisali ranije, prema evidenciji HDP, od 2016. uhapšeno je preko deset hiljada članova i članica te partije, a nakon poslednjih lokalnih izbora odlukom Vrhovnog izbornog saveta HDP-u je onemogućeno da upravlja u velikoj većini opština u kojima je pobedila.

A.J.

Prethodni članak

Internacionalizam je DNK levice – intervju sa Andrejom Hunkom poslanikom u Bundestagu

Đorđević: „Izluživanje otrova će trajati milenijumima“

Sledeći članak