Uprkos obećanjima s vrha, senka sumnje nad budućnošću pozorišta „Boško Buha“

Iako je ekspresno organizovan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, glumci i javnost ostali uskraćeni za odgovor ko je, kako i zbog čega otuđio deo prostorija ovog pozorišta.

Nakon jučerašnjeg dvočasovnog sastanka sa premijerkom Anom Brnabić u zgradi Vlade Srbije, povodom nerazrešenih pravno-imovinskih odnosa u vlasništvu nad prostorom, predstavnici pozorišta „Boško Buha“ dobili su uverenje da će ostati na Trgu republike 3.

Tim povodom predsednik Upravnog odbora pozorišta, Radivoje Dinulović, za Nova.rs je izjavio da je zadovoljan sastankom budući da je premijerka obećala brzo rešenje, „možda već sutra“:

„Njen kabinet, kako nam je rekla, već radi na tome. Predložila je dva moguća puta za razrešenje problema, i oba su, po mom stavu, ispravna. Glavno pitanje, koje sad treba razrešiti, jeste kako da se imovinsko-pravni šum razreši, odnosno kako da se utvrdi šta je prostor koji je u vlasništvu Grada Beograda, a šta je u privatnom vlasništvu“ objasnio je Dinulović.

Prema rečima premijerke Brnabić, pozorište je u maju 2000. godine kupilo ugostiteljsko preduzeće „Stari grad“ od Republičke direkcije za imovinu, da bi 2009. „Stari grad“ zaključio kupoprodajni ugovor sa Rubinom. U tom ugovoru nije precizirano gde se nalazi tih 229,77 kvadratnih metara u okviru zgrade, objasnila je.

„2017. je katastar na osnovu presude Privrednog suda i Privredno apelacionog suda izvršio upis Rubina kao suvlasnika, na osnovu kupoprodajnog ugovora iz 2009. godine,“  istakla je Brnabić.

Paralelno sa rešavanjem imovinsko-pravnih pitanja, vlast Srpske narodne stranke je, kako je navela, sa pravnim društvom koje se vodi kao suvlasnik „Butik jedan“ potpisala saglasnost 2021. da Grad Beograd „može da preduzima radnje na pribavljanju neophodnih dozvola i izvodi radove na rekonstrukciji i dogradnji objekat pozorišta ’Boško Buha’“.

Na osnovu te saglasnosti je 2022. godine dobijena građevinska dozvola za rekonstrukciju i dogradnju objekta pozorišta, a krajem 2022. je „za 2023. u budžetu grada obezbeđeno 5,5 miliona evra za rekonstrukciju pozorišta, na adresi Trg Republike 3“, obrazložila je.

U teoriji dve mogućnosti, a u praksi?

Uprkos činjenici da je premijerka na pomenutom sastanku predstavnicima pozorišta obećala da će u najkraćem roku rešiti ovaj imovinsko-pravni problem, čini se da je u njenom obrazloženju izostavljen odgovor na pitanje ko je od predstavnika gradskih i/ili republičkih vlasti odgovoran za privatizaciju dela prostora koji je u vlasništvu Grada Beograda, a dat na neograničeno korišćenje pozorištu „Boško Buha“.

Za sada, premijerka Ana Brnabić, govori samo o „potencijalnim“ rešenjima. Tako je na jučerašnjoj konferenciji za štampu predložila dve mogućnosti.  

Prva se odnosi na ponovnu izradu predmeta čitave zgrade, prema kojoj će se utvrditi sve njene celine i da se „na osnovu njih utvrdi da predmetno društvo Rubin, ‘Butik jedan’, nema tih 229,77 kvadrata u okviru foajea, već da je to neki potpuno drugi deo zgrade i da se to upiše u katastar“, predložila je premijerka i pomenula i drugu mogućnost:

„Ili opcija dva, ukoliko je to nemoguće ili traje suviše dugo, da potpišemo saglasnost da Grad menja tih dvesta i kusur kvadrata za nekih drugih dvesta i kusur u okviru te zgrade, da potpuno pravno očistimo imovinu pozorišta, da se potvrdi na Skupštini grada i onda imovinski rešimo,“ dodala je.

Ona je ponovila i da je još jedna scena na Savskom trgu ponuđena kao dodatna scena, referišući na ranije izjave njenih partijskih kolega, koji su, ekplicitnije od nje, još ranije najavljivali izmeštanje u zgradu stare Pošte.  

„To ćemo rešiti u nekoliko narednih dana. Dala sam lične garancije,“ podvukla je.

Stara pošta, Savski trg, Beograd, 2023. Foto: Mašina

I dalje bez objašnjenja ko je odgovoran?

Istoričar umetnosti i koordinator grupe za kulturu pokreta Ne davimo Beograd, Branislav Dimitrijević, u emisiji Dan uživo na TV N1 izjavio je da je potencijalno preseljenje sa Trga Republike u Beograd na vodi „opasna i zastrašujuća vest“.

„Zamislite da se jednog dana probudite na mestu gde stanujete ili mestu gde radite i saznate da je polovina tog vlasništva predata nekom drugom, da je neko drugi upisan u katastar,“ upitao je Dimitrijević.

Komentarišući nejasnu imovinsko-pravnu situaciju na adresi Trg republike 3, Dimitrijević je skrenuo pažnju da je neko očigledno u gradu Beogradu, u opštini Stari grad „dao da se to rasproda“, pominjući „kontroverznog biznismena“ za koga se zna da je „prethodno za male pare kupio Geneks kule“ i „koji navodno već četvrtinu Trga republike drži“.  

„Boško Buha je prvo pozorište za decu i omladinu na Balkanu i igrati se sa takvim stvarima je vrlo opasno“, opomenuo je Dimitrijević.

Podsetimo, pozorište „Boško Buha“ godinama je izmešteno sa svoje adrese na Trgu republike, koristeći scenu Ustanove kulture „Vuk“ u Bulevaru kralja Aleksandra za svoj privremeni rad, a uprkos nadama zaposlenih i publike da će se ovo čuveno dečije pozorište vratiti na svoju matičnu adresu, novonastalim okolnostima, povratak je doveden u pitanje.

Imajući u vidu ove činjenice, krajnje neubedljivo deluju premijerkina obećanja da će „u najkraćem mogućem roku rešiti ovaj problem“ budući da javnost s pravom postavlja pitanje o tome zašto ih onda nisu rešili tokom poslednjih deset godina. Priliku za to su svakako imali.

V.K.

Prethodni članak

Građani i dalje pokušavaju da spreče da novobeogradski blokovi dožive sudbinu Obrenovca

Gde je ministar rada?

Sledeći članak