Zaposleni u „Boško Buha“ i stručna javnost protiv izmeštanja pozorišta sa Trga republike

Ko, kako i zbog čega „greškom“ otuđuje od grada Beograda i javnosti kultni prostor za decu i mlade na Trgu republike?

Pozorištu „Boško Buha”, jednoj od ključnih pozorišnih institucija za decu i mlade, koja je decenijama učestvovala u njihovom obrazovanju i vaspitanju, preti iseljavanje iz zgrade na Trgu republike u kojoj se nalazi od 1950. godine.

Kako javnost saznaje, zaposleni ovog pozorišta se ovih dana suočavaju sa saznanjem da je deo njihovih prostorija na Trgu republike otuđen još 2017. godine, kada je privatna firma „Rubin“ iz Kruševca u katastru uknjižila foaje i salu pozorišta, čime je prostor, koji je godinama bio javno vlasništvo grada Beograda, postao privatno vlasništvo koje je zatim preneto na preduzeće „Butik”, slučajno ili ne, takođe iz Kruševca.

„Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koje pozorište Boško Buha ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je saopšteno da je do uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se do danas nije desilo“, navodi se u saopštenju kolektiva „Boško Buha” a koje je u ime zaposlenih pročitala glumica Slobodanka Boba Latinović, prenosi N1.

Ova glumica koja je i članica UO pozorišta, za Insajder je izjavila da je kolektiv ove gradske institucije u međuvremenu dobio podršku Grada. Njima je, odmah u ponedeljak gradska sekretarka za kulturu, Nataša Mihailović Vacić, poručila da glumci imaju „apsolutnu podršku“ da ostanu na svojoj adresi, da Grad smatra da je „Boško Buha“ institucija kulture od nacionalnog značaja i da „nikakvo preseljenje ne dolazi u obzir“. Ovo je, makar prema rečima pomenute sekretarke, potvrdio i gradonačelnik Šapić, koji je obećao da će se „hitno pozabaviti tim problemom“.

Beograd na vodi, Stara železnička stanica i Stara pošta, Savski trg, Beograd 2023. Foto: Mašina

Kontradiktorne izjave vlasti

O inicijativi da se pozorište izmesti na Savski plato u zgradu Pošte, na Mašini smo već pisali. Ona se vezuje za potpredsednika Vlade i ministra finansija, Sinišu Malog, koji je u nedavnom intervjuu za Novosti, između ostalog, najavio i promenu namene Pošte, te da će u njoj biti smešteni Dečji muzej Beograda i Pozorište „Boško Buha“, „čime će konačno biti rešen problem lokacije tog teatra“.

Kako smo tada izvestili, pomenuto pozorište godinama je izmešteno sa svoje adrese na Trgu republike, koristeći scenu Ustanove kulture „Vuk“ u Bulevaru kralja Aleksandra za svoj privremeni rad, a uprkos nadama zaposlenih i publike da će se ovo čuveno dečije pozorište vratiti na svoju matičnu adresu, novonastalim okolnostima, povratak je doveden u pitanje.

Istovremeno, iz gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture su objasnili da tehnički nije moguće vratiti prvobitan izgled zgradi jer je objekat izgubio originalnu strukturu kao i da tehnički nije moguće izvesti rekonstrukciju, niti da bi taj potez bio finansijski opravdan.

Uprkos stručnom mišljenju zaposlenih u pomenutom Zavodu, Goran Vesić, tada još na funkciji zamenika gradonačelnika tokom juna 2022. godine, ponovio je da će na tom mestu biti postavljena „replika fasade Momira Korunovića“, arhitekte po čijem projektu je 1929. prvobitno izgrađena zgrada Pošte, u tzv. „srpsko-vizantijskom stilu“.

„Zgrada se sada obnavlja i u njoj će biti jedno beogradsko pozorište i biblioteka,“ otkrio je tada Vesić.

Konačno, tokom januara 2023. to je i potvrdio ministar finansija, Siniša Mali, postavivši na svom Instagram nalogu ilustraciju kako bi u budućnosti trebalo da izgleda zgrada Pošte na Savskom trgu.

„U toj zgradi biće smeštene veoma važne institucije kulture – Dečji muzej Beograda i Pozorište ‘Boško Buha’, čime će konačno biti rešen problem lokacije tog teatra, a što je bila i velika želja pokojnog glumca Milorada Mandića Mande“, tada je precizirao Mali za Novosti.

„Škola rokenrola“ Milene Depolo u režiji Bobana Skerlića, Pozorište “Boško Buha”, Beograd, 2014. Foto: Vanilica / Wikipedija

Privatizacija i „kafanizacija” javnog kulturnog dobra

Poslednjih dana sve je više koleginica i kolega iz sveta pozorišta koji javno staju u odbranu ove važne ustanove kulture, kojima je jasno da iza namera vlasti u sprezi sa krupnim kapitalom, stoji jedino i isključivo lukrativni interes. A to stotine kvadratnih metara na Trgu republike svakako jesu.

O privatizaciji prostora namenjenih kulturno-umetničkoj proizvodnji za Mašinu govori i Bojan Đorđev, pozorišni reditelj i nekadašnji saradnik ovog pozorišta:

„Akcija iseljenja pozorišta ‘Boško Buha’ je knjiški primer ataka na kulturno i javno dobro iz finansijskih interesa – to je preatraktivna lokacija da bi ostala u domenu kulture i mora se privatizovati i ‘kafanizovati’“.

Na pitanje o tome šta struka može da uradi u ovakvim situacijama, Đorđev odgovara da se tome moramo glasno i jasno odupreti:

„Ja mislim da mi bukvalno živimo u eri Superhika – to je onaj pijani superheroj iz Alana Forda koji krade od naroda i daje bogatašima. To je jedini način da pravilno shvatimo kontekst u kom živimo.“

Jovana Tomić, rediteljka koja se sredinom 2022. javno oglasila po pitanju važnosti borbe za plaćeni rad u sektoru kulture, o nužnosti da se ne pristaje na „samovolju“ i „bahatost“ pojedinaca na poziciji moći, te važnosti da se o tome javno govori, za Mašinu je povodom slučaja pozorišta „Boško Buha” izjavila da smatra kako ova situacija oslikava odnos države prema kulturi, i položaju umetnika:

„Na rekonstrukciju pozorišta se čeka jako dugo, i nespremnost gradskih čelnika da daju bilo kakav konkretan odgovor je nemar, nezainteresovanost i bezobrazluk. Pozorište „Boško Buha je značajno pozorište sa renomiranim umetnicima tako da je nedopustiv ovakav tretman spram jedne institucije kulture i umetnika koji čine njen kolektiv. Treba biti solidaran sa kolegama i ne dopustiti još jednu u nizu prevara političara čiji je cilj isključivo profit.“

U međuvremenu, kako izveštava Danas, Republički geodetski zavod u toku današnjeg dana demantovao je navode da rekonstrukcija pozorišta „Boško Buha“ ne može da počne zbog greške u katastru koja nije ispravljena.

„Republički geodetski zavod saopštava da greške u katastru nije bilo i da su sve promene nosioca prava izvršene na osnovu dostavljenih podobnih isprava“, stoji u njihovom saopštenju, koje je došlo neočekivano brzo, s obzirom na to da je ova institucija poslovično poznata po sporom reagovanju i dugom čekanju građana.

V.K.

Prethodni članak

Mreža Pošumimo Vojvodinu sakupila potpise za peticiju za pošumljavanje

Banke propadaju zato što novcem u SAD upravljaju ne baš najbistriji ljudi, kaže Ričard Vulf

Sledeći članak