„Uspeh je spasiti jednu ženu“, kaže protagonistkinja filma o aktivizmu Romkinja

Feministički kulturni centar BeFem je snimio film o svedočanstvima Tanje Grgić, Romkinje koja je preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama.

Dokumentarni film „Aktivizam Romkinja“ javnosti je predstavljen povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma i Romkinja, 8. aprila. U pitanju je inspirativan dokumentarni film koji naglašava snagu aktivizma u stvaranju pozitivnih promena u zajednici, kažu iz BeFema, koji je odgovoran za njegovo snimanje.

Film prati svedočanstva Tanje Grgić, osnivačice Udruženja uspešnih žena, koja je sama preživela nasilje i posvetila svoj život podršci drugim ženama. Šta su uspešne žene?

„Uspeh je spasiti jednu ženu. To je veliki uspeh. Uspeh je osmeh na licu žene. Sama ta činjenica da smo nekoj ženi pomogli, da smo je zaštitili na neki način je jedan veliki uspeh“, kaže protagonistkinja u filmu.

Tanjin lični put iz siromaštva i nasilja do ekonomske nezavisnosti kroz obrazovanje predstavlja inspiraciju i podsećanje na važnost obrazovanja, navodi se u BeFemovom saopštenju. Kroz lične razgovore i sećanja, film svedoči o razvoju aktivizma u Kostolcu i Tanjinim naporima da unese promene u zajednicu, ističući da je i aktivizam postao sastavni deo njenog života, dodaje se.

„Ja znam da neću odustati dok god mogu da pomognem makar jednoj ženi“, poručuje Grgić u filmu.

Devet od deset mladih Romkinja se ne školuje a dve od tri nemaju svoj novac

BeFem podseća na sumorne statistike koje ilustruju višestruku diskriminaciju nad Romkinjama. Istraživanja ukazuju da u proseku 9 od 10 mladih Romkinja nije u sistemu zapošljavanja, obrazovanja ili treninga, 2 od 3 Romkinje nemaju svoj novac, dok 1 od 2 zaposlene Romkinje nema zdravstveno ili penziono osiguranje.

„Prisutna je pojava ranih brakova među marginalizovanim Romkinjama u Srbiji, koja je na drugom mestu u regionu Zapadnog Balkana, nakon Albanije. Četrdeset odsto marginalizovanih Romkinja 20-49 godina starosti u Srbiji pominje udaju pre 18. godine u poređenju sa 9 odsto neromskih žena iz susedstva, što znači da se u proseku 1 od 3 Romkinje udala pre navršene 18. godine“, dodje se u saopštenju.

Film je deo kampanje „Aktivna žena – Aktivna zajednica” koju sprovodi Feministički kulturni centar BeFem u okviru projekta „Snaga aktivizma” koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Trag fondacija. Ostali partneri na projektu su CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.

I.K.

Prethodni članak

„Suvremeni anarhistički pokret na Balkanu je iznikao iz otpora ratu i militarizmu i takav će i ostati“, intervju sa uredništvom časopisa Antipolitika

Glasanje o merama štednje: manje bolnica, škola i priuštivog stanovanja u EU

Sledeći članak