Više desetine hiljada demonstranata na ulicama Pariza, sindikati najavljuju štrajkove

Nakon tronedeljnog štrajka u energetskom sektoru, bes zbog loše ekonomske situacije u Francuskoj nastavlja da raste, što pokazuje i masovna demonstracija u Parizu po čijim ulicama je marširalo, prema organizatorima, 140 hiljada ljudi.

Prema proceni organizatora 140 hiljada, a prema policiji 30 hiljada ljudi je učestvovalo u protestima juče u Parizu.

Glavni ciljevi demonstracija, kako piše France24, su da se skrene pažnja na težak položaj radnica i radnika koji se bore sa sve većim troškovima života – inflacija u Francuskoj je oko 6,0% – i da se osudi neaktivnost vlasti po pitanju klimatskih promena.

Jučerašnje proteste su predvodili sindikati i nova leva koalicija NUPES koja je na ovogodišnjim izborima osvojila 131 poslaničko mesto čime je postala najveća opoziciona grupa u francuskom parlamentu.

Veliku pažnju je privukao prisustvo ovogodišnje dobitnice nobelove nagrade za književnost Ani Erno koja je protestovala na čelu kolone pored najpopularnijeg političara francuske levice Žana Lika Melanšona.

Organizatori su pozvali na protest zbog rastućeg gneva koju izaziva sve jači ekonomski stisak inflacije. A momentum za masovnu pobunu se poslednjih nedelja stvara zahaljujući štrajku potplaćenih radnika u energetskom sektoru.

Mnogi francuski sindikati su najavili da će u utorak organizovati štrajkove u više sektora širom zemlje.

Obim protesta i štrajkova u narednim mesecima mogao bi da utiče na mogućnost francuske vlade da progura nepopularnu i regresivnu reformu penzionog sistema, kojom se protivi levica i sindikati, komentariše France24.

Na Mašini ćemo narednih dana objaviti detaljnu analizu dešavanja u Francuskoj. Do tada pročitajte naše tekstove o politici predsednika Emanuela Makrona ovde, i o ovogodišnjim izbora u Francuskoj na kojima je nova koalicija levice ostvarila značajne rezultate ovde.

A.J.

Prethodni članak

Zelenović: „Zašto mi imamo najskuplji dizel u regionu?“

1600 agrarnih kartica za povlašćenu cenu goriva na Vračaru, a za stvarne poljoprivrednike ih nema

Sledeći članak