Štrajk u Zari: neka Crni petak postane dan borbe protiv izrabljivanja

Masovni štrajk u Zari na Crni petak nudi ideju u šta bi se taj svetski dan raspirivanja nagona za šoping dalo pretvoriti.

Štrajk u prodavnicama jednog od najbogatijih evropljana Amanika Ortege oteo je reflektorsko svetlo od „velikih“ popusta na Back Friday (Crni petak) u La Korunji, bogatom galicijskom gradu blage klime. Vrata bezmalo svih 44 prodavnica giganta brze mode „Inditex“ – koji nam je poznatiji po brendu „Zara“ – ostala su zatvorena na svetskom danu velikih (a sudeći po Fejsbuk postovima ljutih kupaca, često i lažnih) sniženja zbog masovne obustave rada zaposlenih.

Štrajk radnica Inditexa – u čijem je vlasništvu pored Zare i Bershka, Pull & Bear, Massimo Dutti, Oysho, Stradivarius, Lefties i Uterqüe – trajao je dva dana. Počeo je dan pre Crnog petka, a tog četvrtka su prodaju blokirale i njihove koleginice u Madridu. Prema Galicijskoj međusindikalnoj konfederaciji koja stoji iza štrajka u La Korunji, učešće radnica je iznosilo 90%, što nam može delovati impresivno, i to sa pravom, ali kako piše čuvena sindikalna organizatorka Džejn Mekalevi, bez 90 do 100% podrške nema mnogo izgleda da će obustava rada uroditi plodom.

Organizatori u Madridu bili su lokalne članice Opšte konfederacije rada i drugih sindikalnih centrala. Moto „Dostojanstvena plata, dostojanstven život“ jasno i razgovetno ukazuje na uzrok nezadovoljstva. Radnice koje su obustavile rad prošle nedelje u Španiji kažu da zaslužuju veći udeo u profitu njihovog poslodavca, posebno, jer inflacija prožidre njihove ionako skromne plate.

Neto profit Inditexa za prvu polovinu fiskalne 2022. godine je najveći u istoriji kompanije: povećan je za 41% u odnosu na isti period u prethodnoj godini i iznosi oko 18 milijardi evra, dok su prihodi kompanije porasli za 24,5%, što je u evrima oko 15 milijardi, piše Džefri Brodski za Jacobin. Inditex je vlasnik niza podbrendova od kojih je Zara najveća, i širom sveta zapošljava 165.000 radnica (većinom su žene), od kojih 86% radi u maloprodajnim objektima.

Plate zaposlenih u Inditexu u Španiji kreću se između 950 i 1390 evra, a procenjeni mesečni troškovi četvoročlane porodice u Madridu su oko 2500 evra bez kirije, prema sajtu za upoređivanje troškova života „Numbeo“. Kirija je u proseku 70% skuplja nego u Beogradu.

Radnice u Madridu i La Korunji zahtevaju povećanje od 430 evra. Galicijska međusindikalna konfederacija je najavila nastavak štrajka u decembru, dok su lokalne organizacije Opšte konfederacije rada pozvale radnice Inditexa u Madridu da obustave rad 7-og januara, nakon praznika.

Prošlonedeljni štrajkovi u navedena dva španska grada organizovani su nakon što su dve najveće sinidkalne centrale dogovorile sa Inditexom da će kompanija da isplati bonuse radnicima, ali neće da poveća plate.

Centrale Opšteg sindikata radnika i Radničke komisije nisu podržale štrajkove u Madridu i La Korunji, ali su iskoristile priliku da ponovo sednu za pregovarački sto sa predstavnicima kompanije Amenika Ortege. Nova ponuda je povećanje plata od nepunih 200 evra za sve radnice u prodaji u Španiji, koje bi se realizovalo do 2025. godine.

Ostaje da se vidi da li će dva najveća sindikalna saveza prihvatiti ponudu, ili se pridružiti borbi za veći udeo plata u rastućem profitu kompanije brze mode kojoj nije strana ni utaja poreza, niti korišćenje prozvoda podizvođača čiji radnici rade u uslovima nalik na robovske.

Prethodni članak

Nacionalni konvent o EU: Zaustaviti fragmentaciju radnog zakonodavstva i primenu Zakona o socijalnim kartama

Protiv svake vrste zlostavljanja, uzmemiravanja i diskriminacije: Manifestacija Dani borbe protiv nasilja na Fakultetu dramskih umetnosti

Sledeći članak