Združena akcija „Krov nad glavom“ zahteva ukidanje javnih izvršitelja

Povodom Svetskog dana doma Združena akcija „Krov nad glavom“ će održati konferenciju za medije na kojoj će ponovo zahtevati izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju i založiti se za ukidanje javnih izvršitelja čija samovolja je, kako kažu, nekontrolisana.

Združena akcija „Krov nad glavom“ je jedina uzdanica građana kojima izvršitelji pokucaju na vrata i najglasniji društveni akter kada su u pitanju sporne stavke Zakona o izvršenju i obezbeđenju (ZIO). Predstavnici ovog udruženja godinama upozoravaju javnost i nadležne na to da je Zakon o obezbeđenju i izvršenju ključni pravni akt koji daje legitimitet izbacivanju građana iz njihovih stanova i kuća čak i onda kada je u pitanju njihov jedini dom.

„Krov nad glavom“ je zato krajem novembra 2021. podneo Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o izvršenju i obezbeđenju Ustavnom sudu. Kako je tada istakla advokatica Jelena Pavlović, „Zakon o izvršenju i obezbeđenju predstavlja veliko kršenje ljudskih prava i u pitanju je anticivilizacijski zakon“, koji je javnim izvršiteljima dao sudsku vlast. Naime, banka ne mora da dokazuje ispravnost založnih izjava, dokumenata koji su osnova za izvršne isprave, a član 5 zakona zabranjuje sudu da ispituje zakonitost i pravilnost izvršne isprave.

U ponedeljak, trećeg oktobra, u 12 časova ZA „Krov nad glavom“ će obeležiti Svetski dan doma konferencijom za štampu ispred Ministarstva pravde, tokom koje će ministarstvu predati zahtev za izmene ZIO po svim tačkama iz inicijative za ocenu ustavnosti ovog zakona i sa jednom dodatnom tačkom: zahtevom da se ukinu javni i izvršitelji i izvršni postupak vrati pod stvarnu kontrolu suda.

Kako kažu iz „Krova nad glavom“, u inicijativi iz 2021. se, između ostalog, tražilo da se ZIO usaglasi sa odredbom člana 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji jemči pravo građana na poštovanje njihovog privatnog i porodičnog života i doma. Združena akcija naglašava da Ustavni sud na inicijativu nije odgovorio, a da je u međuvremenu izbacivanje ljudi iz jedinog doma eskaliralo.

„Smatramo da je izvršiteljska industrija za proteklih jedanaest godina izrasla u potpuno nekontrolisan centar moći, i da ograničavanje njihove samovolje više nije moguće. Brojni su primeri kako javni izvršitelji svakodnevno krše prava dužnika bez ikakve stvarne mogućnosti dužnika da se zaštite. Humanizacija izvršnog postupka sama po sebi više nije dovoljna da se spreče tragedije, neophodna je korenita izmena ZIO koja podrazumeva i ukidanje izvršiteljske industrije čije zakonsko postupanje više niko ne može da spreči“, navodi se u pratećem saopštenju ZA.

Popodne istog dana, u 18 časova, Združena inicijativa će u u zgradi građevinskog preduzeća Trudbenik na Novom Beogradu održati tribinu i projekciju dokumentarnih filmova. Na tribini će biti predstavljena tužba koju su stanari Trudbenikovog objekta u Jurija Gagarina 139 podneli protiv države, a nakon toga prikazani dokumentarni film o štrajku radnika Trudbenika, „Od minus 18 do plus 30“, snimljen 2010. godine (46 minuta), i kratki dokumentarni film „Iseljenje“ o prinudnim iseljenjima stanara Trudbenikovog objekta iz 2016. godine (12 minuta), navodi se u pozivu.

I.K.

Prethodni članak

Policija u Majdanpeku tukla privedene aktiviste, Zajedno preti tužbama

Sindikati zbijaju redove – da li će doći do generalnog štrajka u Srbiji?

Sledeći članak