Zeleno-levi front najoštrije osuđuje hapšenje aktivista Branka Tomića i Bate Radovića

„Umesto da policija spreči teške mašine da oštete nasip, oni hapse aktiviste koji im ukazuju na kršenje propisa i zakona“, navode iz Zeleno-levog fronta.

Privođenje aktivista na Savskom nasipu

„Branko Tomić i Bata Radović su branili zakon ove države i javni interes. Pokušali su da zajedno sa lokalnim aktivistima spreče da velike mašine koje su teške nekoliko desetina tona, pređu preko Savskog nasipa i time ga dodatno ugroze“, saopštio je šef poslaničkog kluba Zeleno-levi front, Radomir Lazović.

Aktivisti Branko Tomić i Bata Radović su privedeni 17. oktobra ujutru dok su na Savskom nasipu sprečavali tešku mašineriju da ošteti nasip. Civilne organizacije sa Novog Beograda danima skreću pažnju na to da se uklanjanje jednog nelegalnog splava vrši teškom mašinerijom. Iako su aktivisti zdušno za uklanjanje splavova, upravo u cilju zaštite nasipa i javnog prostora obale reke, oni upozoravaju da u te svrhe nikako ne bi smela da se koristi teška mehanizacija.

Zakon o vodama zabranjuje kretanje po nasipu svih vozila osim vozila hitne pomoći i vatrogasnih službi. Teška vozila koja danima drobe nasip i ugrožavaju njegov statički integritet su teška preko dvadeset tona po vozilu, ocenili su aktivisti u prenosu sa lica mesta u utorak, 17. oktobra ujutru.

Tomić je zbog ugrožavanja nasipa teškom mehanizacijom podneo i krivične prijave. Kada su aktivisti jutros u pomoć zvali komunalnu policiju, komunalna policija je, umesto da spreči kretanje vozila, pozvala policiju koja je aktiviste privela. Aktivisti su u prenosu izjavili da su prinuđeni da rade posao vodoprivredne inspekcije, koja se o problemu nije oglašavala, umesto da pošalje nadležne na teren.

Privođenje aktivista na Savskom nasipu
Privođenje aktivista na Savskom nasipu; Foto: Zeleno-levi front

Umesto da policija spreči teške mašine da oštete nasip, oni hapse aktiviste koji im ukazuju na kršenje propisa i zakona, kažu iz Zeleno-levog fronta

„Mi smo prvi za sklanjanje splavova sa obale Save, želimo da ona pripada svim građanima, ali to se mora uraditi po zakonu i po propisima”, kaže Radomir Lazović.

„Neophodno je sačuvati nasip, ne dozvoliti njegovo ugrožavanje, jer je on na mnogo mesta već izbušen izgradnjom nelegalnih instalacija za te iste splavove koji se sada uklanjaju. Aktivisti sa Savskog nasipa zaslužuju pohvalu, a ne hapšenje i represiju policije. Zato sam otišao da im pružim podršku ispred policijske stanice”, dodao je Lazović.

Tomić i Radović su ubrzo nakon privođenja pušteni. Iz Zeleno-levog fronta / Ne davimo Beograd su poručili da će njihov pravni tim insistirati na tome da Branko Tomić i Bata Radović ne trpe nikakve posledice zbog privođenja. ZLF će, kako kažu, nastaviti da se bori za vraćanje Savskog keja u prvobitno stanje i prestanak kopanja po nasipu.

Iz ZLF-a su podsetili na to da je Savski nasip na Novom Beogradu godinama na udaru nelegalne gradnje i bahate okupacije obale, zbog čega građani konstantno strahuju od posledica koje mogu nastati prilikom većeg rasta vodostaja reke Save.

I.K.

Prethodni članak

Vazduh u Leskovcu najzagađeniji u Evropi, upozorava Tim 42

Kako reaguje „slobodarski Beograd“ na najavljeno postavljanje spomenika Draži Mihailoviću?

Sledeći članak