Žene u ratu: svaka četvrta beba je rođena u blizini rata tokom 2022. godine

600 miliona žena širom sveta živi u krugu od 50 kilometara od zone sukoba, što je dvostruko više nego 1990-ih godina, navodi organizacija Care koja je objavila izveštaj o ženama u ratu.

„Naše razumevanje o tome kako žene doživljavaju rat i reaguju u ovim veoma složenim krizama često je zamagljeno narativima koji ih predstavljaju kao, u najgorem slučaju, nevidljive, ili u najboljem slučaju, žrtve“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Izveštaj „Žene u ratu“ osporava te preovlađujuće stavove o ženama kao isključivo žrtvama ili nevidljivim u krizama. Izveštaj je pružio analizu kako žene podnose sukobe i ponudio preporuke o tome kako da se bolje odgovori na njihove jedinstvene potrebe i izazove u trenucima eskalacije oružanih sukoba. Među ključnim nalazima iz 15 zemalja u kojima su aktivni sukobi, izveštaj je pokazao da žene u ogromnoj većini, 91 odsto od preko 13.000 ispitanih žena, preuzimaju aktivne, vodeće i liderske uloge da podrže i podignu svoje zajednice na mestima kao što su Ukrajina, Jemen, Kolumbija, Sirija i Gaza. Izveštaj pokazuje da postoje predrasude da su žene samo negovateljice a muškarci lideri.

Njihov najveći prioritet, prema izveštaju, je osiguravanje osnovnih sredstava za preživljavanje, navodi se u saopštenju ove organizacije. „Žene obezbeđuju hranu i sklonište onima koji beže iz svojih domova. One postaju hraniteljke svojih porodica. One su zagovornice promena. One grade moćne mreže promena. 79 odsto žena pronalazi načine da učine zajednice bezbednijim, 71 odsto njih pruža zdravstvene usluge, a 46 odsto diverzifikuje prihode kako bi se brinulo za svoje porodice.“

„Suočena sa pretnjama i oskudicom, našla sam snagu u solidarnosti. Bez novca ali sa jasnom željom da pomognem, izgradila sam mrežu žena koje veruju u ideju deljenja onoga što imamo. Od stvari za bebe do osnovnih stvari, vršimo redistribuciju pomoći ne samo među nama, već i sa drugim domaćinstvima koja vode žene koje poznajemo a nisu mogle da dođu do pomoći“, citirana je u Izveštaju jedna žena iz Gaze.

Ovaj izveštaj pokazuje koliko su žene važne jer su prve koje priskaču u pomoć i predvode oporavak u regionima pogođenim sukobima i drugim krizama. „Ako svet – i politike i programi pomoći – nastave da vide žene samo kao žrtve sukoba, mi ćemo nastaviti da propuštamo ključne prilike da podržimo njihovo moćno vođstvo“, rekla je Mišel Nan, predsednica i izvršna direktorka organizacije Care.

Neki od dodatnih nalaza izveštaja iz zemalja u kojima su aktivni sukobi su pokazali da osnovne potrebe žena ostaju neispunjene. 58 odsto žena sa kojima je Care razgovarao u zonama sukoba reklo je da im je potrebna pomoć kako bi preživele, najviše hrana. Izveštaj pokazuje i da je seksualno nasilje velika pretnja. Više od 257 miliona žena je živelo u zemljama koje su imale značajne izveštaje o seksualnom nasilju u sukobima tokom 2021.

Izveštaj pokazuje i da ugrožene zdravstvene usluge stavljaju žene i decu u ozbiljan rizik. Svaka četvrta beba rođena 2022. je rođena u krugu od 50 kilometara od oružanih sukoba. „Svaka druga žena koja umre tokom trudnoće ili porođaja nalazi se u zoni sukoba. Smrtnost majki je više od 40 puta veća u nestabilnim kontekstima nego u zemljama u razvoju. Formalne liderske strukture isključuju žene, ugrožavajući mir i prosperitet za sve. Narativi sukoba nedovoljno predstavljaju žene. Samo 5 odsto članaka o sukobima u poslednjoj deceniji fokusira se na iskustva žena“, navodi se u Izveštaju.

I.P.

Prethodni članak

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture podnela ostavku zbog pritiska da skine zaštitu sa Generalštaba

Večeras prva dodela Nagrade „Borka Pavićević“ za javni gest

Sledeći članak