75 odsto žena koje se obrate lekarima zbog tegoba tokom menopauze ne dobije nikakav tretman

U SAD je u periodu perimenopauze, menopauze i postmenopauze preko 75 miliona žena. 75 odsto njih nije dobilo medicinski tretman kada su se obraćale lekarima, navodi se na sajtu Hajde da pričamo o menopauzi.

žene prolaze pored izloga

Brojke mogu da nam pokažu obrise važnosti ove teme. Na primer, 20 odsto radne snage u SAD se nalazi u periodu perimenopauze i menopauze. 38 odsto onih žena koje se nalaze u periodu kasne perimenopauze imaju simptome depresije.

Žene čine polovinu svetske populacije, i svaka od nas će proći kroz menopauzu, podsećaju stručnjakinje koje aktivno rade na otvaranju ovih pitanja i prekidanju tišine o biološkim fazama reproduktivnog života žena. Ipak, o periomenopauzi i menopauzi postoji manje adekvatne edukacije nego o menstruaciji.

U svakodnevnom govoru ćemo pričati o ženama „u menopauzi“, ali taj termin ne može da pokaže kompleksnost ove faze reproduktivnog zdravlja žena, niti pokazuje različitost ove faze na svaku ženu. Neke mogu imati izražene simptome koje im onemogućavaju održavanje prethodnog kvaliteta života, neke žene mogu proći kroz perimenopauzu i menopauzu bez većih simptoma. Trajanje ovih faza je takođe individualno, različito za svaku ženu.

Kako se navodi na sajtu Lets talk menopause: „jedno je sigurno: menopauza je više od valunga i ne dešava se preko noći. Pored mogućih fizičkih, emocionalnih i kognitivnih efekata, postoje i implikacije na društvo i radno mesto za žene tokom menopauze.“

Iako žene ulaze u fazu menopauze, koja počinje kada žene nemaju cikluse 12 meseci uzastopno, u proseku između 45-55 godine, postoje i one koje u period menopauze ulaze značajno ranije. Tada govorimo o preuranjenoj menopauzi. Lekari u Srbiji govore da je Srbija među zemljama sa najvišim procentom žena koje u menopauzu ulaze pre 40. godine života.

Kako prenosi Ms Magazin, u trenutnom informativnom i obrazovnom vakuumu, ogromna „velnes“ industrija u menopauzi je narasla, dostižući 15,4 milijarde dolara na globalnom nivou u 2021. godini i procenjuje se da će dostići više od 24 milijarde dolara do 2030.

„Inventar u ovoj industriji je značajan, od grudnjaka i posteljine koji upijaju znoj do rashladnih sprejeva i krema, kao i zdravstveni, prehrambeni, biljni i dijetetski suplementi, mnogi sa pametnim imenima, nedokazanim tvrdnjama i visokim cenama“, upozorava se u tekstu.

Iako to može da bude korisno za žene u nekoj meri, treba uzeti u obzir i profitiranje na održavanju seksističkih stereotipa i zloupotrebi odsustva informacija o hormonima i zdravlju, navodi se. Zato je 2024. godina vreme za to da se pitanje „menopauze učini katalizatorom za bolju, reprezentativniju javnu politiku, posebno kada su u pitanju ulaganja u naučna istraživanja i obrazovanje.“

I.P.

Prethodni članak

Balkanska ruta, migracije, „naši“ i „njihovi“ životi

Pobeda SNS-a u Nišu i Čačku: GIK ex machina

Sledeći članak