Kakav je položaj radnica u tekstilnoj industriji Srbije?

ccc

Foto: Yevgenia Belorusets / Clean Clothes Campaign

U četvrtak od 18h u zgradi Skupštine grada Kraljeva, portal Mašina, u saradnji sa organizacijom Fenomena, organizuje javni razgovor o položaju radnica u tekstilnoj industriji u Srbiji i mogućnostima njihovog organizovanja.

Nedavna istraživanja su pokazala da su zarade većine radnica i radnika u tekstilnoj i industriji kože i obuće u Srbiji ispod republičkog proseka i nisu ni blizu iznosa koji bi obezbedio dostojanstven život. I pored takvih poražavajućih podataka poslednjih godina, vlasti se i dalje hvale novootvorenim radnim mestima upravo u ovom sektoru.

O razlozima za dolazak stranih kompanija, subvencijama koje dobijaju zajedno sa potrebnom infrastrukturom koju im lokalne samouprave besplatno prepuštaju, mogli ste već da čitate na Mašini.

I dok su investitori zadovoljni onim što dobijaju i iznose iz zemlje „kvalifikovane, a jeftine radne snage“, stvarnost onih koji rade za tako male pare je sasvim drugačija.

Na težak položaj su protestima reagovale radnice i radnici mnogih fabrika odeće i obuće u Srbiji. Na Mašini ste mogli da ispratite dešavanja u Vranju i Smederevu.

Tokom tribine u Kraljevu biće govora o uslovima rada u ovom sektoru, iskustvima tekstilnih radnica i mogućnostima njihovog organizovanja zarad borbe za bolje radne i životne uslove.

U razgovoru će učestvovati članica naše redakcije Bojana Tamindžija koja je ujedno i predstavnica Clean Clothes Campaign u Srbiji, Snežana Obrenović feministkinja, aktivistkinja i mirovnjakinja iz Kraljeva, Stefan Aleksić koji je takođe deo redakcije Mašine i član Clean Clothes Campaign, dok će razgovor moderirati Marko Miletić kourednik Mašine.

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE