Protest protiv MHE u Beogradu

Reka Temska na Staroj planini; Foto: Marko Miletić

Reka Temska na Staroj planini; Foto: Marko Miletić

U nedelju 27. januara u 13 časova, na studentskom trgu u Beogradu, biće održan protest protiv izgradnje mini hidroelektrana na rekama u Srbiji.

Protest organizuje pokret „Odbanimo reke Stare planine”, uz pomoć organizacija „Savski nasip”, „Pravo na vodu”, „Ne davimo Beograd”, „Studenti ne daju reke” i drugih. Jedini zahtev protesta je momentalno zaustavljanje izgradnje derivacionih mini hidroelektrana.

Organizatori protesta „Ne damo reke!“ napominju da se skup organizuje s ciljem skretanja pažnje javnosti, nadležnih institucija i političara koji donose odluke, na proces devastacije prirodnih resursa izgradnjom mini hidroelektrana derivacionog tipa.

Neki od najavljeni govornika na protestu su: Prof. dr Ratko Ristić dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu, Prof. dr Predrag Simonović profesor Biološkog fakulteta u Beogradu, Aleksandar Jovanović Ćuta aktivista pokreta „Odbaranimo reke Stare planie” i Desimir Stojanov meštanin i aktivista iz sela Rakita koje je u drugoj polovini prethodne godine bilo u žiži javnosti zbog borbe protiv izgradnje vodozahvata za jednu mini hidroelektranu.

Dosadašnjim aktivnostima pokret Odbranimo reke Stare planine, dao je značajan doprinos u borbi protiv MHE kao i dizanju svesti o ekološkim problemima koje donosi izgradnja derivacionih minihidroelektrana.

R.K.

Pogledajte Mašina video o borbi protiv MHE na Staroj planini

Preporučeni članci

Smatramo da je jako važno da kritičko novinarstvo ostane van komercijalnih interesa.

Podržavajući naš rad individualnim donacijama iz zemlje i inostranstva pomažete nam da ostanemo nezavisni.

Sva podrška je dobrodošla!

 

DONIRAJTE