ASTRA objavila izveštaj o 10 godina rada Evropskog broja za nestalu decu

Povodom 10 godina postojanja organizacije Astra, objavljen je Izveštaj „Nestala deca Srbije: Evropski broj za nestalu decu u Srbiji 116000 – Prvih deset godina rada.“

Pokretanje ove linije 25. maja 2012. rezultat je intenzivne saradnje i podrške koju je ASTRA dobila od Evropske organizacije za nestalu decu (Missing Children Europe ), navodi se u saopštenju. Linija je zvanično počela da funkcioniše 25. maja 2012, rešenjem Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL ). Broj za nestalu decu 116000 je servis podrške nestaloj deci, deci u riziku i njihovim roditeljima ili starateljima, poručuju iz Astre.

Iz Astre kažu da to konkretno znači da ovaj servis doprinosi efikasnosti potrage za nestalom decom, objavljuje i dalje distribuira ključne informacije koje mogu da doprinesu pronalaženju deteta, u saradnji sa nadležnim institucijama i u skladu sa procedurama i najboljim interesom deteta, pruža podršku starateljima i roditeljima nestale dece tokom potrage, pruža podršku deci i porodici nakon pronalaska, ima važnu ulogu u prevenciji nestanaka dece tako što informiše mlade i njihove roditelje kako da se zaštite ili da prepoznaju decu u riziku od nestanka u svojoj okolini.

Od 25. maja 2012. do 31.12.2022. godine, telefon 116000 u Srbiji je neprekidno radio 3.782 dana ili 92.928 časova, primljeno je 4.413 poziva, na osnovu kojih su mapirana 143 slučaja nestanaka dece (83 devojčice i 60 dečaka). U zavisnosti od godine, većina prijava (89−98%) je uspešno rešena, kaže se u saopštenju.

Najčešći uzroci nestanka dece u Srbiji

Razlozi nestanka dece variraju, kaže se u saopštenju, „od bežanja od kuće ili iz ustanova socijalne zaštite usled različitih problema, izloženosti nasilju, zanemarivanju ili zlostavljanju, proživljavanja lične ili porodične traume, ili drugih različitih životnih okolnosti (razvod roditelja, gubitak bliske osobe), problema sa mentalnim zdravljem, razdvajanja od porodice tokom migracija i izbeglištva, preživljeno nasilje odnosno krivično delo izvršeno od strane bliske ili nepoznate osobe. Najveći broj nestale dece čine deca pobegla od kuće ili iz ustanova socijalne zaštite (45%, tinejdžeri uzrasta od 13 do 17 godina).“

U izveštaju se upozorava da svaka vrsta društvene krize dovodi do povećanja broja poziva SOS linijama za podršku i pomoć: „Najveći broj poziva na liniju 116000 (881) i prijava nestale dece (33) zabeležen je 2016. godine, kada se, bežeći iz ratom i nemirima zahvaćenih oblasti, veliki broj izbeglica kretao preko Srbije ka državama Evropske unije. Veliki broj dece tokom migracija doživljava razdvajanje od porodice, gubljenje ili nestanak.“

Roditelji su bili najčešći korisnici, odnosno pozivaoci broja 116000, kažu iz Astre: “Obraćaju se preventivno, da se informišu o uslugama koje ASTRA pruža ili prijavljuju nestanke svoje dece. Javljali su se i nakon pronalaska deteta radi psihosocijalne podrške za dete i članove porodice.”

Broj 116000 dostupan je 24/7 u 32 zemlje Evrope, od kojih u 22 zemlje brojem koordinišu organizacije članice Missing Children Europe. Svi pozivi upućeni na 116000 iz Srbije su besplatni.

Astru je moguće kontaktirati i putem elektronske pošte: 116000@astra.rs, kao i putem društvenih mreža i ostalih platformi za komunikaciju:

Facebook: https://www.facebook.com/astraantitrafficking/

Instagram: https://www.instagram.com/astra_antitrafficking/

Twitter: https://twitter.com/Astra_Beograd

WhatsApp, Viber, Signal +381653347817

I.P.

Prethodni članak

Teški uslovi rada žena u kulturi: neophodno uvesti dostojanstvene zarade, zaštitu od seksualnog uznemiravanja i dodatne pravilnike

Građanima sela Negrišori, umesto spomenika

Sledeći članak