Australija: požari se proširili na 8.4 miliona hektara, stradalo 480 miliona životinja

Foto: Valley_Guy / Flickr

Nakon devastirajućih požara u Amazoniji, Sibiru, Kaliforniji i Africi, kraj 2019. i početak 2020. godine doneo je i ogromne požare koji bukte širom jugoistočne Australije.

Natprosečno toplo i suvo vreme u kombinaciji sa snažnim vetrovima proširilio je lokalne požare na površinu od preko 8.4 miliona hektara, što je ekvivalent površini Austrije. Požari su izazvali veliku materijalnu štetu, puno biljnih i životinjskih vrsta je ostalo bez staništa, dok je nebo usled zagađenja dobilo crvenu boju.

Požari početkom leta u Australiji redovne su godišnje pojave i pomoću njih se reguliše kruženje materije i energije u prirodi. Pa ipak kada se prošire na površine koje su veće nego celokupna država Srbija, očito je da nešto nije u redu. Požari su krenuli da se šire još krajem septembra, da bi se tokom decembra intenzivirali i početkom januara dostigli rekordne razmere.

Prosečna temperatura tokom 2019. godine u Australiji viša je za 1.52°C u odnosu na višegodišnji prosek. Prošla godina ujedno je i najtoplija godina od kada postoje merenja i temperatura je bila za oko 0.2°C viša od do sada najtoplije 2013. godine. Kada se pogledaju višegodišnja merenja, jasan je uticaj klimatskih promena na rast temperature. Bez reakcije i klimatske akcije ovakve požare možemo sve češće očekivati u Australiji ali i drugim delovima sveta.

Dok Australija gori, premijer Skot Morison se šeta po Havajima. Naime premijer je tokom decembra u jeku požara odlučio da situacija nije kritična i otputovao na Havaje. Ovakav postupak šefa vlade dodatno je razbesnela i razljutila građane koji krive vladu za ovu razmeru požara. A vlada je ozbiljno kasnila i povrh toga previše slabo reagovala kada je trebalo da se pristupi gašenju požara.

Takođe, Skot Morison je čovek koji odbija da aktivnije učestvuje u borbi protiv klimatskih promena pod izgovorm da je to loše za poslovanje. To ne čudi, kada se ima u vidu da je premijer Australije prijatelj industrije fosilnih goriva koju zdušno pomaže u vidu subvencija, dok negira povezanost požara sa promenom klime.

Požari koji plamte širom jugoistočne Australije promenili su boju neba iznad Sidneja, Melburna, Kambere i drugih gradova. Umesto plave, boja neba varira od narandžaste do tamno crvene.

Za Novu godinu je pepeo od požara poput nekog sivog snega padao i prekrivao krovove kuća, automobile i vegetaciju. Vazduh u Kamberi je jako zagađen i ljudima se ne preporučuje da izlaze napolje, tokom prethodnih dana grad se našao na vhu liste najzagađenijih gradova sveta. O razmeru požara svedoče i podaci Svetske meteorološke organizacije, prema kojima se dim proširio čak do Južne Amerike pa je i u Buenos Airesu nebo dobilo narandžastu boju.

Snaga požara koji se u pojedinim oblastima spajaju u mega požare postala je toliko moćna da kreira svoje vremenske prilike. Topao vazduh, prašina i pepeo koji se uzdižu utiču na stvaranje takozvanih vatrenih oblaka i tornada koji dodatno uništavaju već spaljenu zemlju, šire požare i dovode u opasnost vatrogasce i sve one koji su se volonterski priključili kako bi se požari lokalizovali.

Ovi rekordni požari izazvali su veliku materijalnu štetu a prema izveštajima do sada je 23 osobe poginulo dok je puno ljudi raseljeno. Osim ljudskih života i materijalne štete veliki udarac trpi i priroda. Prema procenama najmanje 480 miliona životinja stradalo je u požaru a veliki broj njih izgubio je svoje stanište. Slike sprženih koala i kengura, nacionalnih simbola Australije, srceparajući su prizor. Koale su i inače bile ugrožena vrsta, ali požari dovode u pitanje preživljavanje i nastavak vrste ovih torbara autohtone vrste Australije. Osim koala koje su dobile najveću medijsku pažnju još puno vrsta je pred izumiranjem ili je njihov broj drastično smanjen.

P.M.

Prethodni članak

Španija: Formirana levičarska koaliciona vlada PSOE i Podemosa

Desničarski predizborni sprint

Sledeći članak