Blok 70 – Zajednička akcija: „Ostajemo u pripravnosti“

„Svakodnevno se srećemo sa nestručnim i politikantskim komentarima nestručnih lica na visokim položajima o veoma kompleksnim i važnim pitanjima za funkcionisanje grada“, komentariše za Mašinu Mirjana Gomilanović iz udruženja Blok 70 – Zajednička akcija.

„Svedoci smo da je stihija, koja je trajala nešto manje od tri nedelje, protutnjala kroz naš kraj. Kao što nismo imali najavu da će doći, tako nemamo nikakvo objašnjenje i obrazloženje sa kojom namerom je sve zatrpano“, kaže za Mašinu Mirjana Gomilanović iz udruženja Blok 70 – Zajednička akcija.

Na prvi pogled deluje kao da je uslišen zahtev građana da se momentalno stane sa radovima i da se sve vrati u prvobitno stanje, komentariše naša sagovornica situaciju na terenu o kakvoj smo prethodnih dana pisali. Podsetimo, u prethodni petak je JKP Vodovod i kanalizacija obustavilo nelegalno kopanje rupa za infrastrukturu za splavove protiv kog na Savskom keju građani protestuju od 19. marta. Gradske službe su tokom vikenda rupe i zatrpale, ali Gomilanović skreće pažnju na to da se ne može smatrati da je ovim aktivnostima nasip vraćen u prvobitno stanje. Kako kaže – to je samo privid:

„Pre svega, ništa nije vraćeno u prvobitno stanje. Zelene površine su razrovane, postavljeni su novi hidranti za koje ne znamo čemu će zapravo služiti, rupe su popunjene peskom i zemljom i očekujemo već ovih dana da se one ulegnu i da izazovu nove probleme. No, mnogo veći problem je taj, što je poslednjih 10 godina nasip nelegalno prokopan na bar 40 mesta, da su kroz njega nelegalno provučena creva do nelegalnih splavova. Dakle, nasip nije vraćen u prvobitno stanje“, naglašava predstavnica udruženja Blok 70 – Zajednička akcija, skrećući pažnju na osnovni problem, dugogodišnji odnos gradskih vlasti prema građanima i gradu, koji je odavno rezultirao opasnim oštećenjem obaloutvrde.

„Godinama unazad građani nisu pitani niti adekvatno i pravovremeno obaveštavani u procesima planiranja i urbanizacije. Ukoliko bi postavili pitanje ili uložili žalbu, bili bi diskreditovani, omalovažavani i vređani“, dodaje.

Savski nasip, obaloutvrda koja štiti Novi Beograd od toga da doživi sudbinu Obrenovca je provlačenjem infrastrukture za splavove oštećen toliko da bi u slučaju ozbiljnijeg rasta vodostaja izdržao samo pola sata, kaže istraživanje koje citiraju građani, a o čemu smo i ranije pisali. Možda javnost treba podsetiti i na to da je Novi Beograd izgrađen na niskoj koti, veštački nasutom terenu otetom od nekadašnje močvare, da je nivo Save već 2006. prešao granicu vanredne odbrane od poplava, te da klimatske promene sa sobom ne donose samo suše, već i nagle, koncentrisane padavine i poplave.

Protest SEOS ispred Vlade, 27. novembar 2022; Foto: Savski nasip / Facebook
Protest SEOS ispred Vlade, 27. novembar 2022; Foto: Savski nasip / Facebook

Dugogodišnje nepoštovanje građana izaziva njihovo nepoverenje

Gomilanović aktuelna dešavanja smatra još jednim primerom nepoštovanja i omalovažavanja građana:

„Svakodnevno se srećemo sa nestručnim i politikantskim komentarima nestručnih lica na visokim položajima o veoma kompleksnim i važnim pitanjima za funkcionisanje grada. Izostaje partnerska komunikacija, uskraćena nam je participacija, a u ovom slučaju, nemamo nikakve informacije o tome ko, kada i zašto je odlučio da zatrpa rupe. Zbog toga ostajemo budni, pripravni, organizovani i spremni da reagujemo i na najmanji znak da se sprema novi napad na naš kraj. Jer, izostanak bilo kakve komunikacije je odraz velikog nepoštovanja. Nepoštovanje izaziva nepoverenje, koje prerasta u ljutnju i bes“, objašnjava naša sagovornica.

Odgovarajući na pitanje da li građani imaju ikakvu povratnu informaciju o žalbi na građevinsku dozvolu koju su podneli 24. marta, Gomilanović komentariše da konstruktivne, partnerske komunikacije sa uvažavanjem u ovom procesu nema:

„Odgovor na tužbu još nismo dobili, ali je stigao odgovor na naš zahtev da nam se dostave informacije od javnog značaja. Konkretno – projektna dokumentacija u vezi sa ovim projektom. U odgovoru se navodi da Grad Beograd ne može da nam dostavi traženu dokumentaciju, jer je ne poseduje, te da je zahtev upućen nadležnim institucijama. Dodatno nas obaveštavaju da će vreme za dostavljanje informacija, zbog obima posla, biti produženio sa 15 na 40 dana. Dakle, informacije se kriju, procesi se obesmišljavaju, a građani, po ko zna koji put i na svaki mogući način omalovažavaju i ne poštuju“, objašnjava.

Predstavnica udruženja Blok 70 – Zajednička akcija, podseća na činjenicu da je sporna dozvola za radove kasnila tačno nedelju dana od početka radova:

„Jedini razlog što je uopšte bila zatražena i izdata (kroz nelegalan i besmislen pravni proces) je pritisak koji smo izvršili na terenu. Kuriozitet je da je dozvola izdata pod oznakom ‚rekonstrukcija‘, iako je očigledno da se ne radi o rekonstrukciji već o potpuno novom projektu. Sve u svemu, svaki pokušaj pravnim sredstvima, koristeći legitimne tokove informacija, koji bi trebalo da su dostupni svim građanima, je osujećen, ignorisan ili ismejan“.

Pored žalbe na građevinsku dozvolu, građani su podneli i krivičnu prijavu protiv izvođača radova i naručioca, odnosno NN lica iz JP Beogradski vodovod i kanalizacija i Grada, koji su dali nalog za postupanje kojim se ugrožava bezbednost nasipa. Krivičnu prijavu je podnela i stranka Zajedno.

Poslednjeg dana marta ovim krivičnim prijavama pridružena je i treća – krivična prijava protiv odgovornih lica u Opštini Surčin, JVP Srbijavode, Galovica d.o.o. i JKP Beogradski vodovod i kanalizacija, koja se terete za to što su „propustila da zabrane radove na i oko nasipa, kao i da već uočenu štetu na i oko vodnih objekata saniraju“. Krivičnu prijavu je u ime Pokreta Buna Naroda, podneo Igor Nikolić, član udruženja Savski nasip. U prijavi se navodi da se u zoni Beogradskog vodoizvorišta godinama grade nelegalni objekti, zarad čije infrastrukture se protivzakonito buši savski nasip; čije septičke jame, postavljene iznad cevi iz kojih se u reni bunare usisava voda za snabdevanje Beograda, zagađuju tu vodu; zbog kojih ne može da se vrši održavanje reni bunara; te čiji vlasnici iz reni bunara kradu vodu i struju. Navedena preduzeća su u zakonskoj obavezi da takve aktivnosti spreče.

Petog aprila je stigla još jedna potvrda argumenata građana. Naime, JKP Beogradske elektrane su pismeno potvrdile da od njih niko nije tražio saglasnost da se armirano betonski kanal za toplovod, koji je otkopan i oštećen tokom kopanja spornih rupa, sme otkopati i oštetiti, o čemu je javnost putem društvenih mreža obavestilo udruženje Za naš kej.

„Zbog velikog nepoverenja u dobronamernost nadležnih institucija, ostajemo budni, oprezni i spremni na odbranu. U ovom konkretnom slučaju – savskog nasipa, a ubuduće našeg kraja, našeg grada i naše zemlje“, zaključuje Gomilanović.

I.K.

Prethodni članak

I u RTS-u ima siromašnih, saopštava sindikat „Sloga“

Odlukom Apelacionog suda JUGpress je oslobođen jedne od tri tužbe Milenijum tima

Sledeći članak