Glad i bolest pustoše Gazu, Svetska zdravstvena organizacija poziva na prekid vatre

Broj gladnih dostigao je 100 odsto u Gazi. Sa zdravstvenim sistemom u kolapsu, stanovništvo Gaze se pored svakodnevnih vojnih napada od strane države Izrael, suočava i sa smrtonosnom kombinacijom gladi i bolesti, a najugroženija su deca, dojilje i stariji ljudi.

Deo Gaze nakon raketnog napada

Izveštaj o integrisanoj klasifikaciji bezbednosti hrane i faza ishrane (IPC) objavljen juče prikazuje katastrofalnu sliku nedostupnosti hrane u Gazi i govori o hitnoj potrebi za prekidom vatre.

Prema izveštaju, 100 odsto stanovništva Gaze, što je otprilike 2,22 miliona ljudi, suočeno je sa rastućim nivoom gladi zbog tekućeg sukoba. Kako se u izveštaju IPC-a navodi, doslovno sva domaćinstva preskaču obroke svakodnevno.

Najmanje svako četvrto domaćinstvo se nalazi se u „katastrofalnim uslovima“. Zbog ekstremne gladi pribegavaju rasprodaji imovine i drugim merama da bi priuštili običan obrok.

„Humanitarna pomoć mora biti u mogućnosti da bezbedno stigne do ljudi da bi došlo do bilo kakvog poboljšanja, ali mi to ne možemo učiniti usred sukoba. Ne možemo da čekamo da izbije potpuna glad – tada će već biti prekasno” naveo je je Aron Brent iz CARE International.

U Gazi se beleži značajan porast stopa zaraznih bolesti. Dok se zdravo telo može lakše boriti protiv ovih bolesti, glad slabi odbranu tela i otvara vrata bolesti, upozoravaju iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Neuhranjenost povećava rizik umiranja od bolesti poput dijareje, upale pluća i malih boginja, posebno kod dece, u okruženju gde im nedostaje pristup osnovnim zdravstvenim uslugama. Čak i ako dete preživi, može imati doživotne posledice usled usporenog rasta i razvoja.

Fatalni ishodi gladi i bolesti u Gazi mogu se prekinuti jedino uz funkcionalan zdravstveni sistem, kao i mogućnost da hrana i druge vrste pomoći stižu u daleko većim količinama. SZO ponovo poziva na hitan prekid vatre.

A.G.A.

Prethodni članak

Nema „srećne Nove godine“ za one koji prekovremeno rade

Upravni sud je usvojio tužbu RERI-ja i poništio rešenje Vlade kojim se Ziđinu dozvoljava nezakonito razdvajanje projekta u Krivelju

Sledeći članak