Građani i aktivisti privremeno prekinuli javnu sednicu Komisije za planove u Novom Sadu

Verbalnim upadicama, zviždanjem, lupanjem ritma i pevanjem aktivisti i aktivistkinje privremeno su prekinuli sednicu Komisije za planove u Novom Sadu i izneli svoje zahteve.

Kako izveštava portal 021, do prekidanja je došlo svega nekoliko minuta nakon početka sednice Komisije za planove. Nakon isticanja zahteva da se obustavi donošenje GUP-a i da se komisija raspusti zbog sukoba interesa, aktivisti i građani su nastavili da sprečavaju održavanje sednice.

Ekološki front Novi Sad je preko svoje Fejsbuk stranice pozvao građane da dođu u Plavu salu Skupštine Grada u ulici Žarka Zrenjanina 2 u Novom Sadu i stanu u odbranu 15.000 primedbi na Generalni urbanistički plan.

Današnja sednica je organizovana u Skupštini grada i prema izveštavanju portala 021, protiče uz jake mere obezbeđenja. Na licu mesta su pripadnici policije u civilu, pripadnici skupštinskog obezbeđenja, kao i obezbeđenje u crnom bez ikakvih oznaka koje pretresa svakog ko uđe u Skupštinu grada, javlja taj portal.

Akcija prekidanja sednice je nastavak borbe Novosađana protiv donošenja Generalnog urbanističkog plana koji deo stručne i opšte javnosti prepoznaje kao suprotan interesima građana. Podsetimo, prošle srede je u Novom Sadu održan protest podrške aktivistima privedenim tokom prethodne javne sednice o GUP-u, kao i drugim aktivistima za koje se tvrdi da su pod represijom režima.

Aktivisti su privedeni prošlog ponedeljka, nakon što su prekinuli javnu sednicu na kojoj je Komisija za planove trebalo da razmatra primedbe građana na Nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine, aktiviravši dimne bombe i razvivši transparent „GUP je glup“.

Građani su prethodno predali oko 15.000 primedbi na nacrt GUP-a i doveli u pitanje stručnost i nepristrastnost članova komisije za planove, koje optužuju za bliskost sa strankom na vlasti.

Kako su ranije za Mašinu prokomentarisali iz Društvene akcije, novosadskog udruženja koje je posvećeno borbi za održivi razvoj i zaštitu društvene i prirodne životne sredine, novi Nacrt Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine, pored toga što nema jasan koncept i viziju, prenosi štetna rešenja iz prethodnih planova.

U razgovoru sa novinarima Mašine, članovi Društva arhitekata Novog Sada su istakli da je tom gradu potreban GUP sa „novim vizijama razvoja, savremenim metodologijama planiranja, plan koji nudi novi odnos savremene industrije i stanovanja, čuva i pospešuje biodiverzitet u gradu, prihvata različite identitete grada i poštuje sve epohe njegovog urbanističkog razvoja“.

Ta je organizacija, uz zahtev da se Nacrt GUP-a povuče, objavila i Proglas u 10 tačaka sa smernicama i alternativnim idejama za izradu novog nacrta GUP-a koji bi ujedno obuhvatio duži period, odnosno, važio do 2040. godine.

A.J.

Prethodni članak

A 11: UN traži od Srbije da više uloži u ekonomska i socijalna prava građana

Pravni tim za pomoć žrtvama akušerskog nasilja sakupio je već stotine prijava

Sledeći članak