Iseljenje u radničkom naselju Trudbenik je odloženo – stotinjak aktivista podržalo ugrožene porodice

Foto: Bojana Tamindžija / Mašina
Foto: Bojana Tamindžija / Mašina

Nasilno iseljenje dve porodice iz radničkog naselja Trudbenik u Beogradu najavljeno za danas, nije se dogodilo.

Stotinjak aktivista i aktivistkinja se okupilo jutros oko osam sati ispred radničkog kompleksa na Konjarniku u znak podrške porodicama radnika i radnica. Akciju podrške organizovala je Združena akcija Krov nad glavom, kojoj su se pridružile i druge organizacije kao i pojedinci i pojedinke.

Porodicama Jokić i Trpljanin izvršitelji su za danas najavili prinudno iseljenje iz radničkih stanova Trudbenika u ulici Luneta Milovanovića na Konjarniku. Međutim, izvršitelj i policija se nisu pojavili na pomenutoj adresi, iako su policijske patrole kružile naseljem motreći situaciju na terenu.

Ove porodice su samo dve od tridesetak radničkih porodica u Trudbenikovom naselju kojima preti iseljenje. Stambeni problemi ovih porodica se zaoštravaju nakon privatizacije Trudbenika a situacija se dodatno pogoršava odlaskom Trudbenika u stečaj.

Privatizacija građevinskog preduzeća Trudbenik je, inače, jedna od čuvenih 24 sporne privatizacije koje su sprovedene uz mnoge malverzacije, a koje je aktuelna vladajuća garnitura obećavala da će rešiti neposredno pre dolaska na vlast.

Među prisutnima koji su davali podršku stanovnicima radničkog kompleksa bila je i Branka Havatami koja je prošle godine prisilno iseljena iz stana na Dorćolu.

Foto: Matija Jovanović / Mašina
Foto: Matija Jovanović / Mašina

Prema procenama Ivana Zlatića iz Združene akcije Krov nad glavom, činjenica da se policija i izvršitelji danas nisu pojavili, u vezi je sa pritiskom javnosti koji je usledio nakon hapšenja aktivista tokom pokušaja prinudnog iseljenja izbeglica u Ustaničkoj krajem jula. Iako iseljenje nije izvršeno, prema rečima Zlatića:

Trajno rešenje za 32 porodice koje ovde žive nije ni na pomolu.

Samohranom ocu Radenku Miloradoviću takođe preti iseljenje. Prema njegovim rečima, prisustvo aktivista je od izuzetnog značaja ljudima koji su ugroženi:

Ti ljudi, te organizacije, oni dolaze stalno i njima hvala na tome. Da nije njih, šta bi mi radili sami? Sigurno bi došli sa policijom i izbacili nas napolje. Ako se nastavi sa ovom agonijom, nadamo se da će biti još više ljudi.

U razgovoru sa aktivistima saznali smo da je u pripremi radnički muzej – izložba arhivskog materijala koja prati sudbinu Trudbenika, preduzeća čiji su radnici i radnice gradili stanove širom bivše Jugoslavije, a danas im preti da ostanu bez krova nad glavom.

M.J. i B.T.

Foto: Matija Jovanović / Mašina
Foto: Matija Jovanović / Mašina

Prethodni članak

Evropski sporazum o migrantima će uništiti desetine hiljada života

Letnje šeme

Sledeći članak