Još jednom o kucama, macama i deci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se u sinoćnjem gostovanju na televiziji Pink osvrnuo i na izjave ministra Martinovića o gajenju kučića i mačića umesto dece, ali i podsticajnim merama za rađanje dece. Da li je sve tako dobro?

Nakon što je ministar državne uprave i samouprave na vanrednoj sednici Narodne skupštine koja je raspravljala o tački razrešenja ministra policije Bratislava Gašića uvredio narodne poslanike, a time i građane i građanke koji nemaju decu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući sinoć na Pinku rekao da bi voleo da građanke i građani Srbije uz – ili, umesto – kućnih ljubimaca – imaju više dece. „Lepo je to da imate mace i kuce, rekao je, ali je izrazio žaljenje što se kućnim ljubimcima zamenjuju deca.“ izjavio je.

Podsetimo, Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i samouprave na vanrednoj sednici Narodne skupštine koja je raspravljala o tački razrešenja ministra policije Bratislava Gašića zbog tragedija koje su se dogodile 3. i 4. maja ove godine a u kojima su većinski stradala deca, uvredio narodne poslanike, a time i građane i građanke koji nemaju decu. „Hoćete da sad nabrajamo ko od vas niti je u braku, niti ima decu, nego umesto dece hrani kuče, hrani mače, zlatnu ribicu i tako dalje“, rekao je Martinović tom prilikom u Skupštini, obraćajući se poslanicima opozicije.

Reakcije javnosti su bile oštre. Političarke, političari, javne ličnosti, građanke i građani, nevezano za politička uverenja i opredeljenja, istupali su sa istim stavom – sramotna izjava nekoga ko obavlja javnu funkciju. Ne mali broj stranaka tražio je momentalno razrešenje Martinovića. Izvinjenje je stiglo nekoliko dana kasnije, kada pritisak nije popuštao.

„Izvinjavam se svim ljudima u Srbiji koji su se osetili povređenim mojim govorom na sednici Narodne skupštine. Nisam imao nameru da uvredim građane Republike Srbije koji nemaju ili ne mogu da imaju decu, te smatram da je moj govor protumačen na potpuno pogrešan način“, rečeno je u javnom izvinjenju u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Jesmo li se mi, građanke i građani Srbije, ničim izazvano „uvredili“, ili smo sami „pogrešno protumačili“ pa smo tako sami sebe i uvredili, pa onda napadali ministra ni krivog ni dužnog? Šta je bila namera ministra ovim izjavama ako nije bila da uvredi one koji nemaju decu, bili oni čak i opozicioni poslanici? Zar to samo po sebi nije pokazatelj koliko su stvari loše u društvu. Nije hteo građane da uvredi, već samo političke protivnike?

Vučić je sa druge strane gostujući na Pinku podsetio na ovu tezu. Rekao je da ljudi „u soliterima“ imaju manje dece nego oni koji ne žive po gradovima. On je ovu poruku uputio, kako je rekao, onima koji mogu da imaju decu, a za one koji ne mogu, rekao je da i oni čine i doprinose, ali nešto drugo za državu, prenosi N1.

Rađaj – spašavaj investitore i državu

Pre samo dve godine, isti predsednik je na predstavljanju izveštaja o Kosovu rekao: „Ne znam koliko treba da platimo da bi neko imao dete.“ „Ako treba to da radimo uradićemo. Jer nam to postaje najskuplja i najvažnija reč u Srbiji ili jedina važna reč. Nećemo da imamo radnu snagu za fabrike, nećemo da imamo ništa, ako nemamo dece”. Tada je situacija sa otpuštanjima radnika i radnica iz subvencionisanih fabrika bila kud i kamo bolja, u smislu da makar nisu sms porukama otpuštani i ostavljani u potpunoj ekonomskoj neizvesnosti. No, briga o trudnicama i porodiljama nije bila bolja nego sada.

„Vidi se rezultat mera, davanja više novca porodicama. Mi ćemo nastaviti sa tim merama“ rekao je Vučić u sinoćnjem gostovanju.

Podsetimo, prošle godine je uvedena nova podsticajna mera u sklopu populističkih politika za roditelje – 300.000 dinara za prvo dete. Ovaj novac parovima koji očekuju bebu svakako znači, ali kako smo i ranije pisali – nije sve u novcu.

Iako se svako malo najavljuju nove izmene i poboljšanja Zakona o finansijskoj pomoći porodicama s decom koji je diskriminisao najpre nezaposlene, prekarno zaposlene žene, majke dece sa invaliditetom i Romkinje, umesto da se on sasvim menja, nakon godina borbe sa tzv. porodiljskom mafijom koja voli da živi o trošku države, perpspektiva roditeljstva izgleda lošije nego prethodnih godina.

Troškovi života su sve veći, izgledi da prosečna plata pokrije potrebe i troškove jedne porodice gotovo nepostojeći. Državni vrtići su dostupni samo stalno zaposlenim roditeljima, i to pod uslovom da oba roditelja rade sa ugovorom o radu, a ukoliko je jedno nezaposleno ili zaposleno po nestandardnim ugovorima, a to je češće majka, od vrtića nema ništa. Otud žene posle porođaja češće postaju ne samo nezaposlene, već i ekonomski neaktivne. Socijalna davanja faktički nepostojeća, socijalna pomoć mizernih iznosa sedam meseci u godini, a dečji dodatak jedva pokrije pelene neophodne za bebu na mesečnom nivou.

Sistema u kome možete da se oslonite da ćete dete začeti, roditi i gajiti u uslovima elementarne sigurnosti nema. Ova godina je na svu i ogromnu žalost pokazala da sigurnosti za decu nema ni u školama, u školskim dvorištima, u vrtićima i jaslenim grupama.

Ogromni, vanserijski presedani koji se tiču sigurnosti naše dece su u pitanju. Gde je sistem i njegovi predstavnici da kažu da ne znaju bolje, ili misle da je dovoljno da tutnu ženama pare u džep kada rode dete a onda ih ostave na cedilu da se same bore sa sistemom kada im zatreba zdravstvena nega, obrazovanje, vrtići, zaštita od nasilnih muževa?

Nisu problem kuce i mace. Problem je nepostojanje sistema i elementarne podrške za društvenu reprodukciju, već se roditeljstvo onemogućava i sputava u državi u kojoj kada dete i rodite ne znate ispod kog kamena da ga sklonite da ga sutra ti isti ministri ne bi prozivali za skupštinskom govornicom ako im zasmetate.

Prethodni članak

Holivudski glumci i scenaristi jedinstveni u borbi za dostojanstvene uslove rada

Srbija je jedina država u Evropi u kojoj je prvi bezbednjak označen kao osoba umešana u šverc oružja i droge, kaže Jovan Rajić

Sledeći članak