Lana Bastašić: Nemojte se prodati

Spisateljica Lana Bastašić raskinula je saradnju sa čuvenom nemačkom izdavačkom kućom „S. Fišer“ osuđujući cenzuru propalestinskih glasova u Nemačkoj.

Lana Bastašić

Nagrađivana spisateljica Lana Bastašić raskinula je saradnju sa izdavačkom kućom u Nemačkoj zbog njihovog političkog stava o sukobu u pojasu Gaze. Bastašić, autorka nagrađivanog romana „Uhvati zeca“ koji je osvojio i nagradu EU za najbolji roman, ima dva prevoda objavljena kod ovog izdavača, a u pripremi je bio treći.

Otkazivanje saradnje sa ovom izdavačkom kućom, autorki je doneo finansijske gubitke u, kako i sama kaže, ionako prekarnom položaju autorki i autora koji žive od književnosti.

Podsetimo, nevladina organizacija Oxfam objavila je izveštaj koji dokazuje da svakog dana Izrael ubija 250 Palestinaca i Palestinki, što je najsmrtonosnija stopa ubistava u 21. veku.

Pozicija izdavača je moralno upitna

Kako je napisala u izjavi na društvenoj mreži Instagram, Lana Bastašić kaže da iako joj je dovoljno Nemaca reklo da tu izjavu ne objavi, razumna stvar da uradi je da je upravo objavi, te dodaje poruku – nemojte se prodati.

U izjavi Bastašić navodi da je imala ljudsku potrebu da se čitaocima i čitateljkama obrati direktno sa informacijom da je raskinula saradnju sa čuvenom nemačkom izdavačkom kućom „S. Fišer“, uprkos činjenici da će zbog toga izgubiti poziciju na, kako kaže, najvećem tržištu književnosti u Evropi.

„Imajući u vidu globalni politički kontekst, osećam da je moja moralna i etička dužnost da prekinem ugovore sa S. Fišer. Ne samo da je moj izdavač propustio da se oglasi o tekućem genocidu u Gazi, već je i ćutao na sistemsku i sistematsku cenzuru koja se u Nemačkoj dešava u poslednja dva meseca.“, navodi Bastašić i dodaje da na naslovnoj stranici veb-prezentacije izdavačke kuće stoji da je kuću 1886. osnovao Samuel Fišer kojeg su nacisti proterali 1936. godine, odakle, navodi se, postoji odgovornost izdavača iz tog nasleđa. To nasleđe podrazumeva odgovornost da se suočava sa nedelima nacizma ali i da se knjigama rasvetli kontinuirani antisemitizam, navodi se.

„Suprotstavljamo se novom antisemitskom i rasističkom rasuđivanju i delovanju. To na poseban način važi posle masakra Hamasa od 7. oktobra 2023“, piše na stranici.

Na ove navode Bastašić kaže da smatra da je borba protiv antisemitizma važna ali kako kaže „smatram ovu izjavu moralno upitnom, politički neodgovornom i intelektualno lenjom.“

Moralno upitna, smatra Bastašić, jer ostaje „slepa i gluva za patnju palestinskog naroda“, politički neodgovornom jer „dodaje ulje na vatru izjednačavanjem svakog Jevreja sa trenutnom Vladom države Izrael“, a intelektualno lenjom jer „antisemitizam ugodno delegira na Bliski istok, dok propušta da ga vidi u sopstvenoj domovini“.

Ruševine u Gazi; Foto: UN Photo/Shareef Sarhan / Flickr

Peticija za bojkot nemačkih institucija kulture

Portparol ove izdavačke kuće potvrdio je da je Bastašić raskinula ugovor još u decembru, dodajući: „Poštujemo njenu odluku i u konstruktivnim smo razgovorima sa njenom agencijom“, prenosi list Gardijan. U mejlu za Gardijan, Bastašić je rekla da je ugovor koji je raskinula za njen sledeći roman, koji je još u procesu pisanja. „Odustala sam od novca koji bi mi bio dovoljan za godinu dana“, rekla je.

Kako se navodi u tekstu u ovom listu, nemačka vlada je jedan od najglasnijih saveznika države Izrael od nedavne eskalacije sukoba na Bliskom istoku – tako je saopšteno da je optužba za genocid protiv Izraela na međunarodnom sudu pravde potpuno neosnovana i predstavlja „političku instrumentalizaciju“ konvencije UN o genocidu.

Izjava Lane Bastašić je došla nedelju dana nakon pokretanja peticije kojom se poziva na bojkot nemačkih kulturnih institucija koje se finansiraju javnim novcem zbog, kako se navodi, njihove politike koja guši slobodu izražavanja, posebno izražavanja solidarnosti sa Palestinom.

Ova peticija predstavlja, kako se navodi, odgovor na kontinuirani brutalni napad Izraela na Gazu u kojem je od 7. oktobra ubijeno više od 24.000 Palestinaca/ki, od kojih je skoro 10.000 dece.

Anonimni organizatori peticije pod nazivom „Strike Germany“, tvrde da je u ponedeljak peticiju potpisalo više od 1.000 potpisnika/ca, uključujući francusku autorku, dobitnicu Nobelove nagrade Ani Erno i nekoliko nedavnih dobitnika britanske nagrade Tarner za umetnost, uključujući Tai Šanija i Džesi Darling, prenosi Gardijan.

Izdavačka kuća koja zastupa Erno, potvrdila je da je autorka potpisala peticiju, ali da taj potpis neće uticati na objavljivanje njenih tekstova u Nemačkoj.

Ostaje dilema, kaže Gardijan, da li će potpisnici/e ove peticije zaista bojkotovati institucije kulture u Nemačkoj ili ona ostaje samo na nivou poziva na bojkot.

„U vreme kada Palestince ubija vojska koju podržava Nemačka neviđenom brzinom, i u vreme porasta totalitarizma u nemačkim institucijama, sada je važnije nego ikada da dobri ljudi odbace antipalestinski rasizam asertivno i javno, i bojkotovati organizacije koje šire ili pokrivaju taj rasizam“, rekao je palestinski pesnik i aktivista El-Kurd za Al Džaziru.

„Ne može biti business as usual tokom genocida i ne može biti saradnje sa onima koji poriču, opravdavaju ili učestvuju u izraelskoj genocidnoj kampanji koja se trenutno vodi nad palestinskim narodom u opkoljenom pojasu Gaze. To je naša moralna odgovornost.“

I.P.

Prethodni članak

Poziv na solidarnost: Palestinski lekar iz Gaze prikuplja novac da nastani porodicu u Srbiji

Većina domaćinstava najzagađenijeg grada ne može da priušti ulaganja u energetsku efikasnost

Sledeći članak