Mađarska vlada nastavlja da kažnjava prosvetare koji su štrajkovali

Prosvetari javljaju sindikatima da su im plate umanjene za veći iznos zbog učešća u štrajku od onoga što bi bilo po zakonu, izveštava portal Mérce.

Više od 100 prosvetara je prijavilo Demokratskom sindikatu prosvetnih radnika (DSPR) da su im plate umanjene zbog učešća u štrajku. Prema svedočanstvu mnogih oštećenih prosvetnih radnica i radnika, plate su im umanjene za više nego što je cena njihovog rada za ono vreme koje su proveli u štrajku.

Prema rečima predsednice DSPR, Eržebet Nađ, do većih umanjenja je moglo da dođe tako što su pojedine škole prijavile da su nastavnici proveli ceo dan u štrajku iako su oni obustvaili rad na kraće vreme.

Sindikat poziva prosvetare da prijave takva nezakonita umanjenja plata. Reprezentativne organizacije prosvetnih radnika poručuju da će pokrenuti i sudski proces ukoliko oštećeni nastavnici ne budu obeštećeni.

Vest o umanjenju plata stiže nešto više od nedelju dana nakon informacije da je pojedinim učesnicima i učesnicama štrajka privremeno uskraćeno zdravstveno osiguranje, o čemu je Mašina ranije pisala.

Štrajk prosvetara privremeno je stopiran zbog izbora u Mađarskoj koji su održani 3. aprila. Iz sindikata su objasnili da zakon propisuje obavezne pregovore za vreme trajanja štrajka a to neće biti moguće do uspostavljanja nove Vlade.

Podsećamo, prosvetni radnici i radnice, odnosno njihovi reprezentativni sindikati započeli su borbu za dostojanstven radni položaj u sektoru porvete krajem januara štrajkom upozorenja. Borbu su nastavili autonomnim štrajkovima, nakon što je Vlada Mađarske uredbom praktično uskratila provetarima mogućnost obustave rada.

Sindikati su ipak našli načina da organizuju potpunu obustavu rada 16. marta, nakon čega su borbu nastavili sa organizovanjem rotirajućih štrajkova – obustava rada se svakog dana seli u drugu školu.

Neki od ključnih razloga za nezadovoljstvo prosvetnih radnica i radnika su nepodnošljiva opterećenost količinom posla, plate od kojih ne može da se živi i nedostatak nastavnog kadra.


A.J.

Prethodni članak

O rezultatima izbora u Srbiji – desničarski talas koji to nije

SZO: Skoro svi siromašni na svetu dišu zagađen vazduh

Sledeći članak