Štrajkačima uskraćeno zdravstveno osiguranje, javljaju mađarski prosvetni sindikati

Poreska uprava u Mađarskoj obavestila je više prosvetnih radnika da im je zdravstveno osiguranje privremeno uskraćeno, tvrde iz Sindikata prosvetnih radnika i Demokratskog sindikata prosvetnih radnika.

Prosvetne radnice i radnici koji su sindikatima prijavili suspenziju zdravstvenog osiguranja učestvovali su u štrajkačkim aktivnostima u proteklom periodu, pišu sindikati u javnom pismu, a izveštava portal 24.hu.

Prema sindikatima ova privremena suspenzija zdravstvenog osiguranja je protivzakonita. Za sada nije poznato koliko prosevetara je obuhvaćeno ovom merom Porseke uprave.

Podsećamo, provetni radnici i radnice, odnosno njihovi reprezentativni sindikati započeli su borbu za dostojanstven radni položaj u sektoru porvete krajem januara štrajkom upozorenja. Borbu su nastavili autonomnim štrajkovima, nakon što je Vlada Mađarske uredbom praktično uskratila provetarima mogućnost obustave rada.

Sindikati su ipak našli načina da organizuju potpunu obustavu rada 16. marta, nakon čega su borbu nastavili sa organizovanjem rotirajućih štrajkova – obustava rada se svakog dana seli u drugu školu.

Neki od ključnih razloga za nezadovoljstvo prosvetnih radnica i radnika su nepodnošljiva opterećenost količinom posla, plate od kojih ne može da se živi i nedostatak nastavnog kadra.

Vlasti odbijaju da pregovaraju sa reprezentativnim sindikatima prosvetnih radnika pre izbora koji će se održati 3. aprila.

Na protestu prosvetara 19. marta u Budimpešti učestvovalo je oko deset hiljada ljudi, čime su nastavnici pokazali da uživaju veliku podršku u mađarskom društvu.

A.J.

Prethodni članak

Potrebno je brže donošenje podzakonskih akata i osnaživanje kapaciteta lokalnih samouprava za borbu protiv klimatskih promena, poručuje RERI

O deci i za decu: Leto kada sam naučila da letim

Sledeći članak