Masovno trovanje u fabrici „Magna“ u Aleksincu

Zbog trovanja lepkom u aleksinačkoj fabrici „Magna“ 102 radnika je bilo primorano da zatraži lekarsku pomoć, a neki su hospitalizovani.

Pogon kompanije Magna u Aleksincu

Tokom prethodne noći u aleksinačkoj fabrici „Magna“ zbog trovanja je pomoć lekara zatražilo 102 radnika, prenose Južne vesti.

Radnici koji su se otrovali isparenjima lepka imaju pečenje jezika i grla, mučninu sa nagonom za povraćanje i bol u želucu.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu rekli su da su radnici i radnice koji su hospitalizovane zbog trovanja u stabilnom stanju, svesni i komunikativni.

Prema nezvaničnim informacijama, radnici su se otrovali od isparenja lepka koji su koristili dok su postavljali podne obloge.

Koliko radnika mora da pretrpi posledice pre nego što se sistem bezbednosti i zaštite zdravlja na radu u Srbiji unapredi?

Prošlogodišnje istraživanje o krivičnoj odgovornosti odgovornih lica kod poslodavaca pokazalo je da postoji faktička nekažnjivost za ovakve propuste, što je još jedan od razloga zašto se oni dešavaju sve češće, za Mašinu je ranije izjavio stručnjak za radno pravo Mario Reljanović.

„Ako se određeni procesi rada u ovim industrijama odvijaju na isti način kao pre nekoliko desetina, ili sto godina, to dovoljno govori o rizicima sa kojima se radnici koji rade na takvim poslovima svakodnevno susreću”, zaključuje Reljanović.

Podsetimo, radnici i radnice u pogonu kompanije Magna Seating u Odžacima su ranije štrajkovali zbog neopravdano umanjenih zarada, nemogućnosti sindikalizacije i stalnim pretnji koje su dobijali od poslovodstva.

Kompanija Magna posluje u Srbiji od 2013. godine, a u svom pogonu u Odžacima gde radi oko 2000 ljudi proizvodi navlake za automobilska sedišta. Ova kompanija u Srbiji posluje uz značajne subvencije koje dobija iz državnog budžeta, a 2017. godine je proširila svoje proizvodne pogone čime je to postao njihov najveći pogon u Evropi. Sa proizvodnjom u Aleksincu su započeli 2020. godine u iznajmljenim halama, da bi uz prisustvo državnog vrha 2021. otvorili sopstveni pogon u kojem je i došlo do trovanja.

A.G.A.

Prethodni članak

Mitra Mitrović se vratila na ulice Beograda

U fabrici Magna u Aleksincu otrovalo se još 50 radnika

Sledeći članak