Muzeji pod političkom kontrolom: slučaj Moderne galerije u Ljubljani

Zaposleni u Modernoj galeriji u Ljubljani uputili su zahtev Vladi Republike Slovenije za ostavku ili razrešenje direktora, Aleša Vaupotiča, zbog nesavesnog i nepravilnog rada.

Zahtev za ostavku ili razrešenje dr. Aleša Vaupotiča, aktuelnog direktora Moderne galerije, potpisali su zaposleni pomenute javne institucije zbog, kako su naveli u saopštenju, nesavesnog i nepravilnog rada kojim je prouzrokovana velika šteta i ozbiljne smetnje u obavljanju delatnosti, dok je svojim neadekvatnim postupcima delovao i na štetu zaposlenih.

Potpisani zaposleni predstavljaju veliku većinu zaposlenih: 87,1% stalno zaposlenih (27 od 31) i 79,4% svih zaposlenih (27 od 34). Sa izuzetkom jednog stručnog lica (zbog bolesti), muzejska struka je 100% zastupljena (16).

Kako se u zahtevu navodi, ostavka ili razrešenje dužnosti se traži zbog nekompetentnog stručnog  i administrativnog upravljanja javne institucije, kao i zbog neodgovarajućeg odnosa prema zaposlenima:

„Direktor sa potpuno nerazvijenom programskom vizijom i nepoznavanjem muzeja kao javne ustanove, nepoznavanjem osnova i međunarodnih muzejskih standarda, sa svojom veoma uskom upravljačkom vizijom i profesionalno kontroverznim odlukama, nedostatkom upravljačkih i komunikacionih veština ne pruža odgovarajuće uslove za vođenje javne muzejske institucije. Time se narušava rad javne ustanove Moderna galerija koja radi u javnom interesu, a samim tim i njen ugled u domaćoj ali i međunarodnoj (stručnoj) javnosti.“

Kada je reč o administrativnom upravljanju, zaposleni ističu da je direktor bez upravljačkih kompetencija, da slabo poznaje muzejske službe, njihove zadatke i prirodu posla i odbija da se upozna sa radom zaposlenih, uključujući i nepoznavanje finansijskog poslovanja, što utiče na nestabilan rad Moderne galerije.

Finansijska projekcija za 2022. predviđa izrazito rasipnu finansijsku potrošnju, koja ne odražava povećan broj izložbenih i drugih programa, što je praksa koja je već bila prisutna tokom 2021. godine, poput programa simpozijuma povodom proslave tridesetogodišnjice nezavisnosti Slovenije u decembru 2021. Ovakvo neekonomično rukovanje javnim sredstvima, posledica je stručne nekompetentnosti, navodi se u saopštenju.

Međutim, to nije sve. Zastrašivanje, ponižavanje, podizanje glasa, ometanje zaposlenih, kao i primeri uvredljive komunikacije prema zaposlenima, poput primera stručnog kolegijuma koji je držan u tišini pola sata, samo su neki od slučajeva u potpunosti neadekvatnog ponašanja, koji među zaposlenima izazivaju krajnje nezadovoljstvo, nepoverenje i stres, kod nekih čak i apatiju, izgaranje i osećaj nepripadanja instituciji, objašnjava se dalje.

Za zaposlene u muzeju izlazak u javnost sa svim problemima unutar institucije veliki je korak. Kako kažu: „Naša duboka briga za budućnost muzeja, njegov ugled i status, njegove nacionalne i međunarodne saradnje i profesionalni standardi rada muzeja umetnosti naveli su nas da skrenemo pažnju javnosti na nepravilnosti u upravljanju muzejom i da uputimo javni zahtev za ostavku direktora i pomoćnika direktora.”

Ovaj zahtev je posledica kontinuiranih pritisaka koje desna Vlada u Sloveniji vrši od svog dolaska na vlast na javne institucije kulture i nezavisnu kulturno-umetničku scenu, o čemu smo izveštavali na Mašini.

Slučaj Moderne galerije u Ljubljani jedan je od alarmantnih primera protivzakonite smene dugogodišnje direktorke Moderne galerije u Ljubljani, Zdenke Badovinac, sprovedene krajem 2020. godine.

Tako je godinama jedna od najprogresivnijih muzejskih institucija u regionu, poznata po iniciranju mnogobrojnih kritičkih sagledavanja i novih čitanja jugoslovenskih avangardnih umetničkih praksi 20. veka i njihovom promovisanju, kao i organizovanju društveno-angažovanih kustoskih izložbi, dobila politički postavljenog vršioca dužnosti, a zatim i direktora, Aleša Vaupotiča.

Kako smo već na Mašini pisali, od povratka na vlast SDS-a i Janeza Janše na mesto premijera početkom 2020. godine, Levica i drugi opozicioni kritičari optužuju Janšu za degradiranje slovenačke demokratije, nepoštovanje vladavine prava i kontrolu medija.

Moderna galerija je bila inicijator i član osnivač L’Internationale-a – konfederacije sedam značajnih evropskih umetničkih institucija, imenovana po radničkoj himni „L’Internationale“, a koja poziva na pravedno i demokratsko društvo u odnosu na istorijski radnički pokret, a članice konfederacije podržavaju akcije zaposlenih Moderne galerije.

V.K.

Prethodni članak

Panić: Reforme u zdravstvu, a ne ukidanje zdravstvenog osiguranja

Konstrakta, egzistencijalna anksioznost i potencijal za mim: I šta ćemo sad?

Sledeći članak