Napad na aktivistkinju Ne davimo Beograd tokom dodele nagrada za doprinos feminizmu

Ksenija Radovanović; Foto: Miloš Starčević / Facebook

Aktivistkinja inicijative Ne davimo Beograd Ksenija Radovanović fizički je napadnuta na dodeli BeFem priznanja za doprinos feminizmu za 2018. godinu održanog u petak, 8. marta.

Tokom događaja koji je u Kulturnom centru Grad u Beogradu organizovan u čast dobitnica i dobitnika nagrada, simbolično održanog na dan kada se proslavlja i obeležava borba za prava žena i protiv patrijarhata, došlo je do verbalnog i fizičkog napada na aktivistkinju, uz prisustvo velikog broja svedokinja i svedoka.

Na incident je reagovalo obezbeđenje i policija, koja je izašla na lice mesta.

Užasnuti smo činjenicom da se ovakav incident desio u jednom sigurnom prostoru, na događaju koji upravo propagira solidarno, ravnopravno i nenasilno društvo, bez straha i osude. Koliko je borba za ženska prava stvarna, a nasilje koje žene svakodnevno trpe sveprisutno, možda najbolje govori činjenica da je naša aktivistkinja napadnuta baš na dan žena, osmi mart, piše u saopštenju inicijative Ne davimo Beograd.

Samo par sati pre incidenta, inicijativa Ne davimo Beograd je dobila priznanje za „Podršku feminističkim politikama“.

U nastavku saopštenja, inicijativa dodaje da ih takvi napadi i incidenti neće obeshrabriti i uplašiti, već „zbližiti i ujediniti u odlučnoj zajedničkoj borbi za ravnopravno i solidarno društvo“.

Solidarno protiv nasilja nad ženama!

Prethodni članak

Rad, a ne glad! Osmomartovski marš u Beogradu

Presuda u korist umetnika nezavisne scene – čeka se novo rešenje Ministarstva kulture

Sledeći članak