Nastavnici u Mađarskoj dobijaju otkaze zbog „građanske neposlušnosti“, građani protestuju u njihovu odbranu

Borba prosvetara za dostojanstven rad i kvalitetno školstvo traje bezmalo godinu dana, a Vlada Mađarske je sve agresivnija u suzbijanju akcija građanske neposlušnosti, odnosno periodičnog prekidanja nastave u školama.

Više stotina ljudi je protestovalo jutros ispred gimnazije Ferenc Kelčei u Budimpešti, javlja portal Mérce.

Današnji protesti su nastavak podrške đaka, roditelja, građanki i građana nastavnicima koji su 30. septembra otpušteni iz budimpeštanske gimnazije. Prvi protest organizovali su đaci gimnazije istog dana kada su njihovi profesori otpušteni.

Razlog zbog kojeg je Školska uprava donela vanrednu odluku o prekidu radnog odnosa nekoliko nastavnika je njihovo učešće u akcijama „građanske neposlušnosti“, kojima su prosvetari zamenili konvencionalni prekid rada, nakon što im je Vlada u februaru uredbom praktično oduzela pravo na štrajk.

Prema saznanjima profesorke Katalin Terlej iz Pokreta Želim da podučavam (Tanitanék Mozgalom), četvoro njenih kolega je dobilo otkaz zbog periodičnog prekida rada u sklopu akcija građanske neposlušnosti kojima se radnice i radnici u prosveti bore protiv očajnog radnog položaja i stanja u prosveti.

Vlada Mađarske je na različite načine dala na znanje prosvetarima i celom društvu da ne planira da uloži resurse u sektor obrazovanja. Deljenju otkaza prethodila je odluka Vlade u avgustu da od prvog septembra omogući penzionisanim prosvetnim radnicima da se vrate na posao u trajanju od godinu dana bez gubljenja prava na penziju.

Podsetimo, mađarski prosvetari su još prošle godine u oktobru započeli pregovore sa Vladom oko poboljšanja uslova rada koji su nedostojanstveni. Ilustracije radi, plate im se obračunavaju prema minimalcu iz 2014. godine i to bez garancije realne vrednosti, što, pored toga što čini plate veoma niskim u celom sektoru, nastavnicima na početku karijere spušta platu ispod aktuelnog zakonskog minimuma. Uz platu od koje ne može da se živi nastavnici su takođe preopterećeni količinom posla.

Pregovori koji nisu davali rezultate krajem januara su dopunjeni štrajkom upozorenja, a zatim različitim štrajkačkim aktivnostima, koje su prosvetni sindikati pauzirali krajem marta, uoči parlamentarnih izbora. Izbori su prošli, vladajuća koalicija ostala je ista, a, kako izgleda, ostao je isti i njen stav prema prosveti.

Demokratski sindikat prosvetnih radnika se nakon izbora obratio u otvorenom pismu „budućem premijeru Mađarske“, u kom skreće pažnju na važnost povećanje plata, smanjenje obima posla i uspostavljanja samostalnog ministarstva koje bi bilo zaduženo samo za sektor prosvete.

Umesto osnivanja zasebnog ministarstva za prosvetu, Vlada Mađarske je taj resor prispojila Ministarstvu unutrašnjih poslova. Tom potezu je, pak, prethodilo nekoliko za nastavnike negativnih i kažnjavajućih odluka Vlade.

Tako je tokom aprila desetine hiljada prosvetara dobilo poziv da organizuju i vode letnje kampove za decu, odnosno da rade za vreme godišnjih odmora. Za rad tokom godišnjeg odmora u obrazovnim kampovima neće dobijati platu adekvatnog iznosa u novcu, već bon sa kojom mogu da kupe hranu u CBA marketima u vrednosti od 79 evra.

A.J.

Prethodni članak

Na izmenama koje se tiču dualnog obrazovanja može se raditi tek nakon donošenja novog Zakona o radu, smatraju u sindikatu „Sloga“

Protesti zbog Informerovog senzacionalističkog intervjua sa silovateljem održani u Beogradu i Novom Sadu

Sledeći članak