Naučnici nastavljaju borbu za dostojanstven rad protestom sutra u podne

Naučnice i naučnici okupljeni oko kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“ koju organizuje Sindikat nauke, održaće protest sutra sa početkom u 12 časova ispred zgrade Ministarstva finansija.

Za treći protest u okviru kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“ organizatori su odabrali prigodan datum. Protest se održava sutra, 15. marta, na Dan nejednakih plata.

Protest počinje u podne, mesto okupljanja je ispred Ministarstva finansija u Kneza Miloša br. 20. Nakon okupljanja protest će se nastaviti šetnjom do Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Organizatori su najavili performans koji će biti deo protesta i pozvali učesnice i učesnike protesta da ponesu sa sobom kalendare.

Povod za ovaj protest, kao i za prethodne, je decenijski problem velikog dela naučne zajednice u Srbiji, koji ne može da ostvari svoja prava na dostojanstven rad.

Na prethodnom protestu koji je održan poslednjeg dana februara, Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke je izjavila da „Treba da pokažemo da smo jaki, jedinstveni i da istrajemo u našim zahtevima“ i i naglasila da budžetski izdaci koji su potrebni da se problemi sa radnim položajem u sektoru nauke reše, nisu veliki.

Podsećamo, zahtevi kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“ su: siguran posao za sve naučnike; jednake plate za jednak rad; obezbediti u nauci doslednu primenu zakona kojima se reguliše rad, zahtevi su kampanje Za dostojanstven rad u nauci.

U sklopu kampanje nedavno je održana i tribina „Kako do dostojanstvenog rada u nauci?“.

Tom prilikom Jovović je objasnila da nedostojanstveni radni uslovi za veliki deo naučne zajednice nisu novina, već realnost punih 11 godina. Ona je podsetila na to da su naučnice i naučnici na ulice prvi put izašli 2013. godine, kada je država propustila da ispuni svoju zakonsku obavezu i izvrši novu evaluaciju rada naučnika. Taj propust države je doprineo tome da mnogi naučnici do danas primaju nesrazmerno niske plate u odnosu na svoj rad i dostignuća.

Protest naučnih radnica i radnika 28. februara 2022 u Beogradu; Foto: Mašina

Međutim, ni taj protest, niti decenija dijaloga sa nadležnim institucijama nisu doveli do dostojanstvenog rada u sektoru nauke, zbog čega su naučnice i naučnici krajem prošle godine pokrenuli kampanju „Za dostojanstven rad u nauci“.

Kampanja Sindikata nauke je uspela da izvrši pritisak na vlasti. Uoči drugog protesta naučnika, ministar Branko Ružić je potpisao program institucionalnog finansiranja koji će naučnicima zaposlenim na fakultetima dati osnovu za potpisivanje ugovora o radu na neodređeno vreme, odnosno koliko im traje zvanje.

Iz sindikata su pozdravili tu odluku uz komentar da ostaje pitanje i izazov implementacije programa. Takođe iz sindikata su poručili da će nastaviti borbu do ispunjenja njihovog prvog zahteva, koji je jednaka plata za jednak rad.

I.K

Prethodni članak

Masovni protesti u Albaniji, demonstranti poručuju da će istrajati do ispunjenja zahteva

Klimatske promene dovode do sve dramatičnijih promena režima rečnih sistema

Sledeći članak