Protest naučnika: „Treba da pokažemo da smo jaki, jedinstveni i da istrajemo u našim zahtevima“

Decenija dijaloga sa nadležnim institucijama nije dovela do dostojanstvenog rada u sektoru nauke, zbog čega su naučnice i naučnici odlučili da svoje zahteve iznesu na ulicu.

Naučni radnici i radnice su održali protest danas u Beogradu. Na trgu Nikole Pašića se okupilo oko hiljadu ljudi, koji su, nakon govora predstavnika Sindikata nauke krenuli u protestnu šetnju do Vlade Republike Srbije.

Povod za protest je decenijski problem velikog dela naučne zajednice u Srbiji, koji ne može da ostvari svoja prava na dostojanstven rad.

„Treba da pokažemo da smo jaki, jedinstveni i da istrajemo u našim zahtevima“ rekla je na današnjem protestu naučnika dr Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke i naglasila je da budžetski izdaci koji su potrebni da se problemi sa radnim položajem u sektoru nauke reše, nisu veliki.

„Za naš zahtev treba svega tri milijarde dinara iz budžeta Republike Srbije“, rekla je Jovović.

Protest naučnih radnica i radnika 28. februara 2022 u Beogradu; Foto: Mašina

Sindikat nauke od nadležnih institucija zahteva siguran posao za sve naučnike, jednake plate za jednak rad i doslednu primenu zakona u sektoru nauke, kojima se reguliše rad.

Budući da put dijaloga i saradnje sa nadležnima nije dovelo do poboljšanja radnog položaja naučnika, Sindikat nauke je krajem prošle godine pokrenuo kampanju za dostojanstven rad u nauci.

Od početka kampanje organizatori su prikupili podršku preko 2000 zaposlenih u naučno-istraživačkim organizacijama, fakultetima i inovacionim centrima, a potpise podrške objavili su uoči današnjeg protesta.

Iako nadležni pretežno ćute o problemu i zahtevima naučnih radnica i radnika ima indicija da su primetili kampanju Sindikata nauke. Uoči današnjeg protesta Ministarstvo prostvete, nauke i tehnološkog razvoja ispunilo je drugi zahtev kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“.

Naime, ministar Branko Ružić je potpisao program institucionalnog finansiranja koji će dati osnovu naučnicima zaposlenim na fakultetima za potpisivanje ugovora o radu na neodređeno vreme, odnosno koliko im traje zvanje, potvrdila je za Danas predsednica Sinidkata nauke dr Đurđica Jovović.

„Ne odustajemo sve dok se i prvi zahtev ne ispuni“, poručili su iz kampanje „Za dostojanstven rad o nauci“.

Protest naučnih radnica i radnika 28. februara 2022 u Beogradu; Foto: Mašina

„Bez obzira što je donošenjem Programa institucionalnog finansiranja akreditovanih NIO u Republici Srbiji načinjen važan korak u ispunjenju našeg drugog zahteva, i dalje ostaje prvi zahtev koji direktno ugrožava veliku većinu naučnih radnika Srbije koji su godinama „zaglavljeni“ u zastarelim kategorijama. Te kategorije na osnovu kojih se isplaćuju plate naučnim radnicima i radnicama definisane su na osnovu uspeha istraživača u periodu 2005-2010, i nakon toga ni jednom nije rađena evaluacija naučnih rezultata.“

Kako je ranije za Mašinu objasnila dr Aleksandra Pavićević sa Etnografskog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti komentarišući radni status naučnika:

„Istraživači zaposleni u institutima bili su finansirani na osnovu projekata, njihove zarade nisu tretirane kao zarade stalno zaposlenih, često je bilo kašnjenja plata, a mnoga prava koja proističu iz radnog odnosa bila su im uskraćena“.

A.J.

Prethodni članak

Prijavi se na BLOK-ovu Političku školu za umetnike i sve zainteresovane

Nadzor radnika koji rade od kuće – zakonski slabo regulisana oblast

Sledeći članak