Ne damo Jadar: Ostala nam je samo ulica

Nebojša Petković iz udruženja Ne damo Jadar kaže da građani šest meseci čekaju na odgovor vlasti o narodnoj inicijativi za zabranu rudarenja litijuma, dok ih vlasti ignorišu i vređaju.

Ne damo jadar transparent

„U medijima je jako vidljiva kampanja za otvaranje rudnika. Za ministarku nije ni upitno da li će ga biti, nego samo po kakvom će modelu biti sproveden. Bacaju prašinu u oči narodu pričom o fabrici baterija gde vlasnica Rio Save vidi dolinu Jadra kao sirovinsku bazu za tu fabriku… A nakon one izjave predsednika države da svakom ko je za našu inicijativu treba navući ludačku košulju šta mi više imamo da čekamo? Sve institucionalne metode smo iscrpeli i ostala nam je samo ulica“, komentariše za Mašinu Nebojša Petković, član udruženja Ne damo Jadar poziv na protest koji će Savez Ekoloških Organizacija Srbije – Znamo da ne damo – SEOS organizovati u nedelju, 27. novembra, u 14. časova.

„To je više od protesta, to će biti blokada kod Vlade Srbije“, dodaje.

Povod za protest su skorašnje izjave zvaničnika koje upućuju na zaključak da vlasti nisu odustale od Rio Tinta, ali i to što meštani preko tri meseca čekaju odgovor na zahteve koji je trebalo da budu ispunjeni samim poništavanjem prostornog plana za Loznicu u koji je bio upisan projekat Jadar.

Podsetimo, Skupština grada Loznice je 16. decembra stavila van snage odluku o donošenju Prostornog plana u kom je bio ucrtan i rudnik litijuma u Jadru. Odluka je donesena na osnovu toga što je Udruženje Ne damo Jadar početkom novembra Skupštini Loznice predalo inicijativu da se iz Prostornog plana grada izbaci Prostorni plan područja posebne namene za projekat „Jadar“, ali i neposredno nakon Vučićevih izjava da će Loznica ukinuti sporni prostorni plan. Ukidanje prostornog plana protumačeno je kao delimična pobeda protesta i blokada saobraćajnica širom Srbije, ali i dočekano sa rezervom, uz pretpostavku da vlasti samo kupuju vreme do izbora.

Ukidanjem prostornog plana je trebalo da bude ukinuto i punomoćje Puteva Srbije kompaniji Rio Tinto da radi projektnu dokumentaciju i da otkupljuje parcele na trasi puta i pruge koji su projektovani za potrebe rudnika, konstatuje Petković. To se, ipak, nije desilo, već se radnje na projektovanju i pripremi puta nastavljaju.

„Taj put nama ne treba, taj put narodu ne treba. On spaja nekakva dva magistralna puta prema Valjevu i prema Šapcu, ali apsolutno je nepotreban osim za potrebe rudnika“, pojašnjava Petković. Po njegovim rečima, Rio Tinto ima i podnet zahtev za eksploataciono polje koji nije odbijen, iako je trebalo da bude odbijen po automatizmu nakon pada prostornog plana.

znakovi pored puta
Znakovi pored puta u Jadru; Foto: Kamerades

Gde je nestala građanska inicijativa?

„Treće i najvažnije je to što smo pre šest meseci predali građansku inicijativu čijim usvajanjem bi sve pomenuto, kao i svi drugi problemi sa ekspanzijom rudarenja po Srbiji, bilo rešeno“, naglašava naš sagovornik.

Vlast je prekršila i zakon i Ustav time što građanska inicijativa još nije razmatrana u republičkom parlamentu.

„Šest meseci je nisu stavili na dnevni red, a po zakonu su obavezni da to učine na prvoj redovnoj sednici parlamenta“, komentarišu iz Ne damo Jadar, ocenjujući da su vlasti tako pale na prvom testu primene Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi koji je donesen novembru 2021. godine. Narodna inicijativa čije podnošenje je organizovao pokret Kreni-promeni, a koja je podneta 18. maja, je prva koja je sastavljena i podneta po novom zakonu. Petković skreće pažnju na to da su građani dali veliku podršku ovoj inicijativi, odazvavši se pozivu za davanje potpisa u rekordnom roku. Naime, dok je zakonski rok za skupljanje potrebnih 30.000 potpisa 90 dana, aktivisti su na terenu za samo 7-10 dana aktivnog rada sakupili 38.000 potpisa.

Podsetimo i na to da je na konferenciji za medije koju je u sredu, 23. novembra, organizovao predsednik Odbora za zaštitu životne sredine predsednik Zeleno-levom poslaničkog kluba, Radomir Lazović, izjavio da je inicijativa zaglavila u nečijoj fijoci, tako da još nije stigla ni do ministarstva koje je nadležno za proveru potpisa.

Petković komentariše da vlasti ignorišu zahteve građana mesecima, dok je na terenu očigledno da se Rio Tinto nije povukao. Kako konstatuje, ova kompanija ne vrši radove, ali, primera radi, i dalje ima prostorije u Loznici i Nedeljicama, otkupljuje imanja i projektuje. Javio se još jedan problem vezan za prisustvo Rio Tinta u Jadru. Naime, po Petkvićevim rečima, ova kompanija namerava da oformi deponiju građevinskog otpada na parceli koja jeste u njihovom vlasništvu, ali na kojoj to ne bi smelo da se radi nakon što je, po poništavanju prostornog plana, vraćena u status poljoprivrednog zemljišta.

Predstavnici Savez Ekoloških Organizacija Srbije – Znamo da ne damo – SEOS su u sredu u Beogradu razgovarali sa poslanicima opozicije. Petković navodi da su sastancima prisustvovali najistaknutiji predstavnici poslaničkih grupa, te da su naiši na razumevanje:

„I oni traže da se inicijativa stavi na dnevni red i slažu se u tome da je projekat Jadar i slični rudnici u ovom trenutku poguban za Srbiju jer ta tehnologija nije ekološki čista, nije dobra po životnu sredinu i da će se tu sigurno kršiti norme zaštite životne sredine.“

Foto: Savez Ekoloških Organizacija Srbije / Facebook

Strah od naroda

Komentarišući to što su poslanici vladajuće većine za sutra, u petak 25. novembra zakazali šesto zasedanje Odbora za zaštitu životne sredine za 10 časova u Beogradu, sat vremena pre petog zasedanja koje će se dešavati u Loznici, što je od strane opozicije ocenjeno kao opstrukcija, Petković kaže:

„Oni imaju strah da se suoče sa narodom. Izgleda da im nije problem ni da dođu nevladine organizacije, ali čim su najavljena dva predstavnika naroda, oni su pobegli za Beograd, u ‚sigurnu kuću‘, u Skupštinu.“

Na u sredu održanoj konferenciji za medije predsednik Odbora za zaštitu životne sredine, Aleksandar Jovanović Ćuta, je konstatovao da je sednici odbora trebalo da prisustvuju Savo Manojlović i predstavnici meštana, ali da vlast na to ne pristaje. Petković dodaje da je zasedanju trebalo da prisustvuje i ministarka za zaštitu životne sredine Irina Vujović, kao i stručnjaci koji se zalažu za rudnik, dr Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta i dr Dinko Knežević, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u penziji.

„U pitanju su ljudi sa iskustvom koji rade za Rio Tinto, odnosno čije institucije rade za Rio Tinto, jedini predstavnici stručne javnosti koji punim plućima, punom snagom podržavaju projekat“, kaže Petković, pozdravljajući priliku da se iskažu različita mišljenja.

„Da ima medijske slobode, ne bismo mi bili u ovoj situaciji. Nema potrebe ni da neke novine staju na našu ili na njihovu stranu – mi se upravo protiv toga borimo. Borimo se za medijsku slobodu“, objašnjava.

Koliko je članovima udruženja Ne damo Jadar poznato, članovi Odbora za zaštitu životne sredine iz redova vladajuće koalicije su najpre dali saglasnost da zasedanju u Loznici prisustvuje Savo Manojlović, ali su odustali od dolaska kada je najavljeno da će zasedanju prisustvovati i predstavnici SEOS-a i zakazali paralelno zasedanje odbora u Beogradu.

Kako smo već pisali, SEOS će u nedelju ispred Vlade Srbije tražiti ostavku predsednika Republike Srbije, ostavku Vlade Republike Srbije, raspuštanje Skupštine Republike Srbije i „oslobađanje“ RTS-a zbog toga što su, kao ocenjuju, vlasti prošle godine obmanule narod obećanjima da će prekinuti projekat izgradnje rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji.

„Nama nije kriv ni Rio Tinto, ni Dandi, ni Balkan Mining Minerals, ni Ziđin, nama je kriva vlast koja im dopušta da rade to što rade po Srbiji“, zaključuje Petković.

Prethodni članak

Započet progresivni program zapošljavanja i zagarantovanog dohotka za njujorške umetnice i umetnike

Nacrt zakona o sezoncima naziv menja, ali ćud nikada

Sledeći članak