Ni žalost ni sudska odluka ne sprečava Grad da nastavi da ugrožava Savski nasip

Rano jutros, gradske službe i privatno obezbeđenje su postavile ograde na savskom nasipu na Novom Beogradu uprkos postojanju sudskog rešenja koje zabranjuje radove. Brzom reakcijom građana i aktivista ograda je ponovo uklonjena.

ograde na savskom nasipu

„U toku ranog jutarnjeg prepodneva je ograđen širok pojas gde se planira kopanje, iako je Upravni sud doneo rešenje o odlaganju izvršenja radova“, alarmiralo je građane putem društvenih mreža neformalno udruženje građana Savski nasip osmog maja ujutru.

„Noćas oko četiri ujutru su radnici Gradske čistoće postavili ograde na mestu na kome je bila kopana rupa u Bloku 45“, kaže za Mašinu član udruženja Za naš kej, Zdravko Janković.

Kod bespravno postavljenih ograda našli su se i radnici preduzeća Atlas security, bez oznaka svoje kompanije. Nekoliko građana izašlo je na lice mesta oko pola šest i pokušalo da sazna šta se dešava i ko su ljudi koji čuvaju ograde. Kako svedoči Janković:

„Oni nam nisu rekli baš da su iz Atlas securityja, nego da su volonteri. Svi su, inače, imali prsluke sa grbom Grada Beograda“.

Građani su pozvali policiju. Odazvala im se patrola iz stanice Bežanijska kosa, koja je legitimisala lica sa prslucima sa grbom grada i utvrdila da su u pitanju radnici firme za privatno obezbeđenje. Na pitanje ko im je dao nalog da obezbeđuju ogradu, radnici Atlas securityja su se pozvali na nadređenog.

Policija se, po rečima Jankovića, na terenu zadržala desetak-petnaestak minuta, konstatovala da nije došlo do kršenja javnog reda i mira i građane uputila na to da se obrate komunalnoj policiji.

„U međuvremenu su se pojavili i beli, komunalci. Mi smo im pokazali rešenje Upravnog suda kojim su ovi radovi zabranjeni i rekli smo da im da moraju da uklone ogradu“, kaže naš sagovornik.

Ignorisanje odluke suda

Kako smo ranije pisali, građani su 24. marta podneli žalbu na rešenje o izdavanju građevinske dozvole za radove za koje građani tvrde da su nezakoniti po, pre svega, Zakonu o vodi. „Žalbu je podnelo nas 15 građana koji smo neposredno pogođeni i koji imamo pravni osnov za to da budemo stranka u postupku, jer svi živimo u neposrednoj blizini keja. Mi smo i neposredni svedoci te izgradnje“, pojasnio je tada Janković za Mašinu.

Upravni sud je četvrtog maja usvojio zahtev za odlaganje izvršenja rešenja o građevinskim radovima, odnosno zabranio dalje izvođenje građevinskih radova na savskom nasipu do konačne odluke po tužbi koju su podneli građani.

Komunalci koji su se osmog maja pojavili na nasipu, međutim, nisu reagovali na apel građana da uklone novopostavljenu ogradu i ubrzo su se povukli, nakon što su primili telefonski poziv. Kako konstatuje Janković, komunalni policajci su ispoljili „zavidan stepen nezainteresovanosti“ za rešenje Upravnog suda.

„Mi smo ostali sami sa Atlas securityjem koji je bio gore na nasipu. Mi smo bili dole kod bivše rupe. U međuvremenu je došlo nekoliko desetina ljudi, pa su se ovi iz Atlasa otišli, a mi smo sklonili ograde“, kaže naš sagovornik.

Podsetimo, osam građana je 27. marta u Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu podnelo i krivičnu prijavu protiv izvođača radova i naručioca, odnosno NN lica iz JP Beogradski vodovod i kanalizacija i Grada, koji su dali nalog za postupanje kojim se ugrožava bezbednost nasipa. Istog dana krivičnu prijavu je podnela i stranka Zajedno. „Mislim da tužilaštvo sad već ima bar dva dobra alarma da može da postupa i da vidi šta se tu ustvari dešava“, izjavio je tom prilikom predstavnik udruženja Za naš kej.

Kako smo ranije pisali, Savski nasip štiti od poplava čitav Novi Beograd. Građen je posebnom tehnologijom, tako da rupe koje se u njemu izbuše ne mogu da se jednostavno zatrpaju, već trajno ugrožavaju funkcionalnost objekta.

I.K.

Prethodni članak

Ukrajinska agrarna reforma služi interesima korporacija i investicionih fondova

Da li „Srbija protiv nasilja“ može da izvrši pritisak na vlast?

Sledeći članak