Održan 16. Kongres najvećeg sindikalnog saveza u Srbiji

Ljubisav Orbović; Foto: Ružica Grabovac

Uz nominalnu podršku radnim pravima predstavnika vlasti i izrečene zabrinutosti predstavnika sindikata za očuvanje tekovina radničkih borbi, u Beogradu je održan Kongres Samostalnog sindikata, najveće i najstarije sindikalne centrale u Srbiji.

Uz pridržavanje mera zaštite u cilju sprečavanja širenja epidemije koronavirusa više stotina delegata i delegatkinja i gostiju je danas u beogradskoj Kombank dvorani učestvovalo na 16. Kongresu Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS). Kongres je održan pod parolom „Iskustvo sa nama, budućnost pred nama!“, čime SSSS podseća da je to najveći i najstariji sindikat u Srbiji. Naime iz samostalnog se pozivaju na 117 godina dugu tradiciju koja seže do osnivanja Radničkog saveza 1903. godine.

Pored koleginica i kolega iz drugih sindikata iz zemlje i regiona i predstavnika i predstavnica fondacija i medija, svečanom delu Kongresa su prisustvovali i potpredsednik Vlade Ivica Dačić, ministar Zoran Đorđević i Miloš Nenezić predsednik Unije poslodavaca Srbije.

Prisutne je pozdravio predsednik SSSS-a Ljubisav Orbović koji je istakao da se Kongres održava sa mesec dana zakašnjenja zbog epidemije:

Poslednjih nekoliko meseci čitavo čovečanstvo se borilo sa virusom i neizvesno je koliko će još ta borba trajati. Tih nekoliko meseci promenili su naše živote, promenili su svet, istakao je Orbović.

Predsednik SSSS-a smatra da nas usled trenutne krize ali i tehnološkog razvoja očekuje „velika borba za očuvanje standardnog zapošlјavanja, protiv zloupotreba digitalizacije, sve dublјeg raslojavanja i sve veće diskriminacije“.

I u promenjenim uslovima, rad će ostati, nažalost i eksploatacija, pa je naš zadatak da još odlučnije štitimo prava i dostojanstvo rada i radnika, rekao je Orbović na otvaranju Kongresa.

On je podsetio i na česta kršenja radničkih i sindikalnih prava i posebno istakao slučaj kompanije Jura i pritiske koje menadžment te kompanije vrši na sindikalnog predstvnika Predraga Stojanovića o čemu ste mogli da čitate na Mašini. Osvrnuo se i na pritiske s kojima su suočeni sindikalci u Zastavi oružje što smo takođe pratili na našem portalu.

Zoran Đorđević; Foto: Marko Miletić / Mašina

Predstavnici vlasti na rečima uvek uz radnike i radnice

Zoran Đorđević se obratio prisutnima i kao resorni ministar i kao izaslanih predsednika Aleksandra Vučića. Već na samom početku svog izlaganja on je pokušao da ulije nadu radnicima i radnicama:

Prosečna plata će biti 900 evra, a penzije 440 evra, rekao je Đorđević.

Ministar smatra da je Vlada pokazala veliku odgovornost prema radnicima tokom pandemije shvatajući da su oni ključna karika u borbi protiv virusa ali i da su veoma ugroženi. Teško je nakon ovakvih izjava ministra ne osvrnuti se na masovna otpuštanja kojih je bilo tokom vanrednog stanja, a mi smo zabeležili samo neka od njih.

On je istakao prvomajsku parolu iz 2018. godine – „Da plate ustanu, a mladi ostanu“ kao moto za koji se zajednički bore i država i sindikati. Ipak, statistike neumoljivo pokazuju da vlast ne čini ni izbliza dovoljno kako bi zadržala mlade, a podsetićemo i da je veliki broj prisutnih na prvomajskom protestu glasno i tada negodovao zbog prisustva Đorđevića koji je stao na čelo protestne kolone.

Đorđević je pozvao sindikate i poslodavce na nastavak socijalnog dijaloga i rekao da je „uspeh u radu jednog sindikata uspeh u radu države“.

Ivica Dačić; Foto: Marko Miletić / Mašina

Ivica Dačić je sam rekao da nije sasvim siguran da li je tu kao predstavnik Vlade ili SPS-a čiji je predsednik pa je tako i njegovo obraćanje bilo malo neformalnije što je deo prisutnih ostavilo u dilemi da li Dačić govori iz pozicije vlasti ili opozicije.

On se zapitao gde je radnički pokret danas i da li je moguće da i nakon skoro dve stotine godine borbe ponovo treba da se borimo za tri osmice (osam sati rada, osam sati sna i osam sati slobodnog vremena)? Dačić je sebi dao za pravo da bude i veći levičar i veći sindikalac od prisutnih pa je doveo u pitanje i vezu Internacionale koja je intonirana na početku Kongresa sa plavom bojom koju ističe SSSS.

Ukidanjem socijalizma su ukinute i tekovine radničkih borbi, podsetio je prisutne Dačić.

Potpredsednik Vlade u ostavci se osvrnuo i na „katastrofalni proces privatizacije koji je mnoge radnike ostavio bez posla“ i rekao da su „radnička prava vraćena na nivo prvobitne akumulacije kapitala“.

Kriza je pokazala da svet ne može da počiva na neoliberalnom kapitalizmu, izjavio je Dačić.

Dačić je kao vešt političar pokušao okupljenim članovima i članicama sindikata da pokaže kako je on pravi borac za prava radnika i radnica, međutim teško je zaboraviti da su upravo gospodin Dačić i partija čiji je predsednik učestvovali u vlasti 27 od poslednjih 30 godina. To su upravo te godine privatizacija, uništavanja sindikalnog i radničkog pokreta i radnog i materijalnog položaja radništva koje Dačić pominje.

Foto: Ružica Grabovac

Ostaju nam sindikati

Predsednik UGS „Nezavisnost“, Zoran Stojiljković je stao za govornicu nakon Dačića i podsetio ga da je on član Vlade.

Želim Dačiću da bude i član neke socijalno odgovorne vlade koja će brinuti o životima radnika, rekao je Stojiljković.

Stojiljković je pozvao na „akciono jedinstvo“ svih sindikata a naročito dve reprezentativne sindikalne centrale.

Pozivam kolege iz Samostalnog sindikata da potpišemo jedan Sporazum koji bismo otvorili i za druge sindikate a koji bi predstavljao garanciju za našu borbu za zaštitu prava radnika, zaključio je Stojiljković.

Jedina gošća koja se obratila skupu bila je Ranka Mišić, predsednica Saveza sindikata Republike Srpske. Ona je rekla da ne smemo dozvoliti da „kapital ponovo iskoristi krizu i njen teret prebaci na leđa radnika“.

Nadu u nastavak borbe za radna prava daje prisustvo velikog broja članova i članica Sekcije mladih SSSS-a koji su uglavnom zauzeli mesta na balkonu Kombank dvorane.

U radnom delu Kongresa SSSS-a se pored usvajanja nekoliko deklaracija ne očekuju značajne promene s obzirom da je trenutni predsednik Ljubisav Orbović jedini pretendent na tu poziciju.

Prethodni članak

Radna prava medicinskog osoblja: radna obaveza i neispunjena obećanja

Clean Clothes Campaign i Novi sindikat: za dostojanstvenu platu tekstilnim radnicama

Sledeći članak