Poslanici opozicije blokiraju rad Skupštine i traže izbore

Deo opozicije blokirao je zasedanje republičkog parlamenta i zahteva raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora.

Konferencija za medije opozicionih stranka

Predstavnici poslaničkih grupa – Demokratska stranka – DS; Pravac Evropa – SSP, PSG, Preokret Sloga; Narodna stranka; Zeleno – levi klub, Ne Davimo Beograd, Moramo i Moramo –Zajedno i Narodni pokret Srbije su blokirali zasedanje republičkog parlamenta koje je počelo danas.

Predsednica Vlade i nekoliko ministara je napustilo salu oko 13:15, nakon što su poslanici opozicije ustajali, zviždali i uzdizali transparente. Poslaničke grupe koje su učestvovale u organizovanju protesta „Srbija protiv nasilja“ zahtevaju raspisivanje vanrednih parlamentarnih i izbora u Beogradu.

„Mi ne odustajemo od parlamenta, nećemo se povlačiti pred nasilnicima, a ovu sednicu ćemo blokirati dok ne dobijemo odgovor, a nakon toga nastavićemo sa održavanjem protesta na kojima ćemo tražiti datum raspisivanja izbora“, izjavio je Radomir Lazović, šef Zeleno – levog poslaničkog kluba, na ovim povodom organizovanoj konferenciji za medije u zgradi skupštine.

„Nažalost nisu ispunjeni zahtevi građana, te smo stoga doneli odluku u pravcu u kom smo se dogovorili, da ćemo preći na drugačije oblike delovanja. To se odnosi i na skupštinu i na delovanje na protestima. Ono što se može očekivati je da mi koji smo se borili za ispunjavanje tih zahteva sada kažemo – ako oni nisu hteli, ispunićemo ih mi“, izjavio je poslanik Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke.

Kako je dodao, cilj opozicije je stabilizovanje društva i izlazak iz društveno-političke krize, a za to je potrebna solidarnost i podrška građana. U planu je intenziviranje i širenje protesta.

„Umesto odlučnih koraka i promena koji bi vodili zaustavjanju nasilja u našem društvu, umesto ispunjavanja zahteva protesta, naprednjačka vlast se opredelila da nas ubeđuje da sistem nije zakazao i na taj način je dodatno produbila krizu“, izjavio je Radomir Lazović. Kako je dodao:

„S obzirom na to da je svima sada jasno da vlast ne želi da ispuni zahteve protesta, zahtevamo hitno raspisivanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih i izbora kako bi opozicija kao svoj prvi korak ispunila zahteve građana“.

Lazović je naveo da su građani pokazali veliku upornost demonstrirajući protiv nasilja već četiri meseca u preko 30 gradova, kao i da zahtevi protesta veliku podršku, koja se proteže i na deo glasačkog tela SNS-a.

Naredni protest u Beogradu biće održan u petak, osmog septembra, okupljanjem ispred zgrade Vlade, odakle će se građani prošetati do zgrade Pinka. Politiku TV Pink Lazović je posebno kritikovao.

Ćuta: u Skupštini se gazi Ustav

Od prvog dana saziva ove skupštine zgažen je Ustav Republike Srbije. 40.000 građana ove zemlje dalo je svoje potpise za to da se u skupštini raspravlja o zabrani eksploatacije litijuma. Vladimir Orlić je zgazio Ustav jer je odbio da se o tome raspravlja. Potpisi su nestali. Dakle, ovo mesto gde se najbrutalnije krše svi mogući zakoni i sprovodi se nasilje nad narodnim poslanicima koji misle drugačije od ovih robova Aleksandra Vučića, ovo je mesto gde hara lopovluk“, izjavio je Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka i dodao:

Dobili smo skupštinu koja liči na sve osim na ono na šta bi trebalo da liči i zato je naša obaveza da jednom za svagda kažemo – doats više, ne želimo da živimo kao robovi“.

Borko Stefanović, poslanik SSP-a, je podsetio na to da opozicija traži i ispunjavanje nalaza i izveštaja misije OEBS-a: da se urede birački spiskovi, zaustave pritisci na birače u javnim preduzećima i privatnim firmama i da se reguliše rad REM-a. Stefanović je naglasio i da je neophodno da RTS bude slobodan i nepristrasan.

Miroslav Aleksić je naglasio da vlast nije učinila ništa da poraste bezbednost građana u Srbiji, iako to već četiri meseca zahtevaju stotine hiljada građana. On je ocenio da je i ignorisanje građana jedan vid nasilja

Umesto da shvati da vlast treba da služi narodu, ova vlast se ponaša kao da narod treba da služi njoj“, rekao je.

Inspektore smenjene zbog Jovanjice konačno čuva antiteroristička jedinica

Marinika Tepić je na konferenciji objavila da su inspektori Mitić i Milenković na zahtev koji je opozicija uputila ministru Gašiću dobili pratnju antiterorističke jedinice. Po njenim rečima, njih je prethodno čuvala jedinica JZO, koju su odbili.

„Vlast je pokušala da ispinuje da su prvo tražili zaštitu, a onda je tobož odbili. To nije tačno“, izjavila je Tepić i objasnila da je jedinica JZO koja im je dodeljena jedina koja nije nikako smela da bude angažovana za to jer se njihov komandant Marko Kričak u operativnim saznanjima, a po zvaničnim izjavama Mitića i Milenkovića, povezuje sa kriminalnim klanom.

Opozicija je Gašiću uputila pitanje kako se to moglo desiti. Tepić je dodala da je to što je inspektorima koji su dobijali pretnje smrću na kraju ipak dodeljena jedinica SAJ-a mala pobeda opozicije i građana, a najviše samih inspektora koji su hrabro ostali dosledni i nisu se dali zastrašiti.

„Ono što je najvažnije – MUP je ovim priznao ozbiljnost njihove ugroženosti“, dodala je, ocenivši da je to poruka Vladimiru Đukanoviću, poslaniku u republičkom parlamentu koji je i advokat prvooptuženog Predraga Koluvije, i svim spinerima i zlonamernim ljudima koji su govorili da inspektori nisu u realnoj opasnosti.

I.K.

Prethodni članak

Železničari u Beogradu traže da im se isplate zarade i doprinosi od maja

Planeta, ljudi, briga to je odrast – Izveštaj sa međunarodne konferencije u Zagrebu

Sledeći članak