Poziv za potpisivanje Peticije za rešavanje imovinsko-pravnog statusa Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“

„Pozivamo sve zainteresovane da se pridruže i potpišu peticiju upućenu Vladi Republike Srbije kako bi dali podršku ULUSu u borbi za ostvarivanje prava na ugovor“, stoji u Peticiji koju je pokrenulo ovo umetničko udruženje.

Udruženje likovnih umetnika Srbije pokrenulo je i online peticiju u kojoj pozivaju sve zainteresovane koji žele i na ovaj način da izraze podršku ovom važnom umetničkom udruženju, u njihovoj borbi da što pre reše imovinsko-pravni status Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ kojim upravljaju gotovo od samog njegovog podizanja.

Kako smo na Mašini već pisali, ULUS je 17. novembra zvanično pokrenuo seriju protesta za koje su najavili da će da traju do ispunjenja njihovih zahteva, to jest, dok sa nadležnim institucijama ne potpišu novi ugovor kojim bi se konačno regulisao imovinsko-pravni status Umetničkog paviljona na Malom Kalemegdanu.  

„Zbog izostanka obnavljanja ugovora ULUS-u kojim se garantuje pravo upravljanja objektom UP ’Cvijeta Zuzorić’ na ime višedecenijskog prisustva u ovom prostoru, te uzimajući u obzir da je Paviljon izgrađen uz doprinose građana i građanki Srbije 1928. godine s namerom da bude trajni dom umetnika, pozivamo sve zainteresovane da se pridruže i potpišu peticiju upućenu Vladi Republike Srbije kako bi dali podršku ULUS-u u borbi za ostvarivanje prava na ugovor“,  saopštili su iz ovog Udruženja.

Prema njihovim zahtevima, takav ugovor bi trebalo da reguliše upravljanje i korišćenje objekta nepokretnosti – Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“ na neodređeni vremenski period, bez naknade i bez ograničenja u ostvarivanju dobiti kroz komercijalne delatnosti za potrebe održavanja objekta.

I dalje bez ugovora ali i bez radne grupe

Kako iz ULUSa obaveštavaju, na insistiranje Ministarstva kulture da se hitno obrazuje Radna grupa za rešavanje imovinsko pravnog statusa Umetničkog Paviljona „Cvijeta Zuzorić“ koje je Ministarstvo kulture uputilo udruženju u utorak, 13. novembra u popodnevnim časovima, Upravni odbor ULUS-a je već u sredu, 14. novembra, dostavio odgovor sa imenima svojih predstavnika koji bi prisustvovali sastanku Radne grupe pri tom izražavajući svoj stav o institucionalnim nadležnostima.

Ipak, do zaključenja ove vesti, kako saznajemo iz ULUSa, nikakvo zvanično obaveštenje o tome da je Radna grupa formirana nije stiglo na njihovu adresu.

U međuvremenu, podrška jednom od najznačajnijih umetničkih udruženja u Srbiji ne prestaje da stiže; od Univerziteta umetnosti u Beogradu, UNESCO Katedre za kulturnu politiku, Međunarodne asocijacije umetnika AIAP-IAA, Srpskog književnog društva, Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, kao i brojnih pojedinca i pojedinki.

V.K.

Prethodni članak

Šaka milijardera zagađuje planetu više nego svi mi zajedno!

Kada ima manje hrane, žene prve gladuju

Sledeći članak