Protest ispred zgrade Vlade: Ne damo Jadar, poručili aktivisti

Na protestu održanom ispred zgrade Vlade Srbije aktivisti su zahtevali ukidanje uredbe o Prostornom planu područja posebne namene za projekat „Jadar“ i pozvali na blokade puteva i graničnih prelaza.

Građani su se u sredu, dvanaestog januara, okupili ispred zgrade Vlade na poziv grupe ekoloških udruženja, uključujući Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) i Ekološki ustanak.

Kao i prethodnih dana, aktivisti su od Vlade zahtevali da ukine uredbu o Prostornom planu područja posebne namene koja predstavlja jedan od osnova za realizaciju projekta rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji, te da omogući uvid javnosti u sve dokumente i sporazume u vezi sa ovim projektom.

Skup je organizovan uoči redovne sednice Vlade, koja, međutim, nije održana. Okupljeni su ovaj potez ocenili kao kukavički i zahtevali prijem kod premijerke Ane Brnabić. Ljiljana Bralović iz Ekološkog udruženja Suvoborska greda se zapitala da li su ministri administratori stranih korporacija i optužila ih da podstiču građanski rat.

U prethodno izdatom saopštenju organizatora protesta poručuje se da je to poslednji pokušaj vršenja pritiska na institucije i najavljuje radikalizacija otpora.

Aktivistu su na skupu ponovili da u subotu, 15. januara, nameravaju da blokiraju autoput E-75 i granični prelaz Loznica.

Podsetimo, ovi potezi dogovoreni su na sastanku četrdeset ekoloških organizacija održanom prethodnog vikenda u Gornjem Milanovcu. Premijerka Ana Brnabić je u međuvremenu izjavila da će država reagovati ukoliko građani pokušaju da zatvore granice.

Predstavnici vlasti su u prethodnom periodu davali kontradiktorne izjave o postojanju potpisanih dokumenata i sporazuma sa britansko-australijskim rudarskim gigantom Rio Tinto.

I.K.

Prethodni članak

Otvaranje Evropske prestonice kulture 2022: Zašto se „Doček“ srpske Nove godine u Novom Sadu ne odloži zbog alarmantne epidemiološke situacije?

Opozicione koalicije bezmalo jedinstvene po pitanju referenduma o promeni Ustava

Sledeći članak