Protest zaposlenih u klinici dr Laza Lazarević ispred zgrade RTS-a

Zaposleni u najstarijoj psihijatrijskoj ustanovi u Srbiji već četiri meseca zahtevaju smenu v.d. direktorke, koja se ne dešava iako za to postoji i preporuka resorne ministarke.

„VD direktora sprovodi samovolju, ne poštujući referentne institucije i zakone Republike Srbije, i nastavlja sa nezakonitim postupcima. Dok zaposlene zastrašuje, preti, vređa, ponižava, daje otkaze, zatvara odeljenja, ignoriše Zakon o zdravstvenoj zaštiti, čime narušava kvalitet pružanja zdravstvene zaštite pacijentima ugrožavajući njihove živote, referentne institucije Republike Srbije ostaju neme‘“, kaže za Mašinu dr Ljiljana Simić, specijalista psihijatrije zaposlena u klinici.

Simić je ovim rečima najavila protest koji zaposleni nameravaju da održe u petak, 24. februara, ispred zgrade Radio-televizije Srbije u 11 časova.

Podsetimo, zaposleni u klinici štrajkuju od 19. septembra 2022. godine, nezadovoljni radom dr Ivane Stašević Karličić, koja je na mestu v.d. direktorke od 2017. godine. U štrajku i protestima kojima štrajkači periodično javnosti skreću pažnju na svoje zahteve učestvuju sva tri sindikata.

Oni smatraju da Stašević Karličić onemogućava kvalitetan rad u psihijatrijskoj ustanovi i pružanje adekvatne nege pacijentima. Krajem januara su izneli tvrdnje da metode lečenja koje je uvela v.d. direktorka ugrožavaju živote pacijenata i njihovo dostojanstvo, da su primarno orijentisane na profit, a ne na zdravlje ljudi, te da su u nekoliko slučajeva dovele i do smrti pacijenata. Na to su se odlučili nakon što je v.d. direktorka u više navrata štrajkače optužila za to da ne prihvataju „inovativne procedure i metode“ tretiranja pacijenata, a institucije dva meseca odbile da reaguju na krivičnu prijavu koju su zaposleni zbog, kako tvrde, nehumanog tretmana pacijenata protiv v.d. direktorke podneli u oktobru.

Početkom decembra ministarka zdravlja Danica Grujičić predložila je smenu Ivane Stašević Karličić. Kako smo ranije pisali, Grujičić je takođe obavestila javnost da v.d. direktorku ne može da smeni resorno ministarstvo, nego Vlada. Zaposleni skreću pažnju na to da je za ostvarivanje predložene smene ključno da SPS, u skladu sa pravima koja ovoj partiji garantuje koalicioni sporazum, predloži novog kandidata. Uz tvrdnje da SPS odugovlači smenu zbog toga što je suprug Stašević Karličić njihov funkcioner zaposleni u klinici ,,Dr Laza Lazarević” su početkom januara dva dana protestovali ispred sedišta ove stranke.

„Ministarstvo zdravlja je reklo svoje, odluka je u rukama Vlade. A Vlada je stala. I dok se odgovor negde kreće između koalicionih partnera, ko i zašto brani rešavanje i ko ugrožava rad najstarije psihijatrijske klinike ostaje nedorečeno. Zašto državni organi ne reaguju i ćute, pitaju se zaposleni, kolege širom države, pacijenti, porodice. Pitaju se građani, čude se i ne veruju.

Šta je ‚značajno‘ kod v.d. direktorke, kad je iznad života i zakona? I ko to dopušta?“, izjavila je povodom protesta ispred RTS-a Simić.

Kako smo ranije pisali, uprava Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ je sredinom januara objavila da je podnela krivičnu prijavu protiv predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Radeta Panića, nakon konferencije za štampu na kojoj je od tužilaštva zahtevao da reaguje na krivičnu prijavu protiv Stašević Karličić i optužio je za proneveru novca.

„Ja se iskreno nadam da je ona zaista podnela prijavu, jer bih baš voleo da popričam sa istražnim organima, da im saopštim šta ja još znam i da ih pitam zašto nisu pokrenuli istragu“, izjavio je tada Panić za Mašinu. Stašević Karličić je već podnosila krivičnu prijavu protiv Panića 2020. godine, tada za podizanje panike tokom pandemije koronavirusa. Taj spor Panić je dobio.

„U Klinici za psihijatrijske bolesti ‘Dr Laza Lazarević‘ danas je osvanuo 159. dan štrajka“, podseća Simić, i dodaje:

„Borba za kvalitetno lečenje pacijenata, dostojanstvo zaposlenih i ugled ustanove neće prestati, koliko god je potrebno da institucije kažu – smena.“

I.K.

Prethodni članak

RERI će tražiti izuzeće sudije na suđenju Ziđinu za zagađenje vazduha u Boru zbog pristrasnosti

„Smanjenje radnih sati povećava produktivnost i poboljšava blagostanje”, veruje Džeremi Korbin

Sledeći članak