Rade Panić: Novi Pazar je prvo mesto u kome zdravstveni sistem nije izdržao

Dr Rade Panić; Foto: Damjan Dobrila / Press centar UNS/Ivan Mitić

I dok u danima nakon održavanja izbora u Srbiji broj zaraženih od koronavirusa progresivno raste, vesti o ugroženosti zdravstvenog sistema se tek sporadično pojavljuju i uglavnom ih iznose sami zdravstveni radnici i radnice.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, nakon Kragujevca i Novog Pazara, vanredna situacija je proglašena i u Vranju. Situacija je loša i u Tutinu, o kome u poslednjih dva dana pristižu vesti. Potvrđenih slučajeva infekcije koronavirusom u Srbiji zvanično ima ukupno 14.288.

Krizni štab je najavio postepeno uvođenje novih mera u određenim gradovima, koje, kako navode u Vladi, svakog trenutka mogu biti pooštrene ukoliko se ne budu poštovale ili se budu pokazale kao nedovoljno efikasne.

Kakva je situacija na terenu: „Ovo je samo početak“

Pre samo nedelju dana u javnosti odjeknula vest o zataškavanju broja zaraženih i umrlih od korone u Srbiji, na osnovu podataka informacionog sistema Covid19 u koje je BIRN imao uvid pokazalo se da je od korone umrlo više od 630 osoba, a da se dnevni broj zaraženih u nedelji pre izbora kretao od 300 do 340, a ne 97 koliko je bilo zvanično saopštavano.

Doktor Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta u razgovoru za Mašinu kaže da je situacija na terenu jako loša:

Stvarno stanje se i dalje skriva i čeka se da se napravi vremenska distanca od izbora.

Panić navodi da se nije pazilo u predizbornoj kampanji, kao i da su političari svojim ponašanjem dali primer građanima:

Kada vidite da političari imaju žurke bez maski u zatvorenom prostoru, građani s razlogom mogu da kažu da ako oni mogu, možemo i mi. Mi smo imali kritike što struka iz Kriznog štaba ne kritikuje predsednika Srbije za neodgovorno ponašanje u toku epidemije.

Panić navodi da se „negde očito puštalo tiho prokuživanje“ što je „neopravdano i neodgovorno kada su u pitanju na primer studenti, jer će se oni vraćati kućama i nositi virus sa sobom“.

Foto: Marko Risović / Kamerades

Novi Pazar pred kolapsom?

Novi Pazar je prvo mesto u kome zdravstveni sistem nije izdržao pritisak. Mnogo lekara i medicinskih sestara je obolelo, od deset zaposlenih anesteziologa samo tri trenutno rade, i samo jedan infektolog. To govori kako to izgleda u Novom Pazaru na kraju su potpuno desetkovani. Pa i Vojska kojoj je svaki deseti izbačen iz stroja nije u stanju da se bori navodi Panić u razgovoru za Mašinu.

Iako zvaničnici tvrde da je situacija u Novom Pazaru pod kontrolom, u nekim medijima se pojavljuju drugačije informacije. Pored nedostatka zaštitne opreme i ljudstva, problem postoji i sa količinama kiseonika.

Panić kaže da se u Novom Pazaru krenulo sa dvadeset zaraženih u jednom danu:

Pitao sam se kako su uspeli da to stave pod kontrolu, jer je to statistički nemoguće. Međutim skrivali su se podaci i sada plaćamo veliki danak za to.

Medicinsko osoblje u Novom Pazaru radi sa nekompletnom opremom, u vrlo otežanim uslovima, navodi naš sagovornik. Panić se osvrnuo i na izjave zvaničnika u kojima se tvrdi da u Novom Pazaru postoje adekvatni uslovi: „Tačno je da u Novom Pazaru ima dovoljno kreveta na broj stanovnika, ali kada je stanje redovno, a to nije sada“.

U toj bolnici je sada faktički dve trećine bolnice zapravo kovid deo. Kada imate takvu situaciju tada svi ostali pacijenti dobijaju najpre preporuke da ne dolaze, a oni koji ipak moraju da dođu u bolnicu, dugo čekaju dok dođu do lekara i sestara da im se pruži potrebna medicinska usluga, kaže Panić za Mašinu.

Šta ako nas udari autobus a imamo kovid?

Rade Panić naglašava da pretnja od epidemije koronavirusom utiče i na lečenje ostalih pacijenata i dodaje da „epidemija znači da vam je zdravstvena zaštita drastično nedostupnija nego u redovnom stanju.“ On se u razgovoru sa novinarkom Mašine osvrnuo i na izjave predstavnika/ca vlasti da korona ne može biti razlog za smrt ukoliko ste pozitivni, a recimo „udari vas autobus“.

Kada je redovno stanje kada nekoga udari autobus, hitna pomoć stigne u kratkom roku i to lice zbrinjava medicinski tim. Kada je u toku epidemija, to vreme je duplo duže. Sporiji ste jer oblačite odelo, opremu, više se zamaraju i hirurzi, nemaju mogućnosti da pod zaštitnom opremom prave manipulacije kakve inače prave u toku operacija, navodi Panić.

U smernicama Svetske zdravstvene organizacije koje su tokom aprila 2020. objavljene na sajtu Instituta Batut navodi se da pri medicinskom izveštaju o uzroku smrti treba upisati COVID-19 „za SVE umrle kod kojih je ova bolest izazvala ili se pretpostavlja da je prouzrokovala ili doprinela smrti“, navodi BIRN.

Na proverenoj statistici insistira i Panić: „Najpre treba da usaglasimo statistiku, i da ona bude proverena i pouzdana“.

O tome ko je za čitavu situaciju odgovoran, naš sagovornik je nedvosmislen.

Krizni štab, odnosno struka iz njega, predlaže i savetuje ali na kraju odluke donosi vlast. Postoji velika potreba da se građani okrive za širenje virusa a uvek treba jasno i glasno pričati da jedinu odgovornost imaju političari i to oni koji su bili u mogućnosti da odlučuju, zaključuje Rade Panić.

Prethodni članak

Bicikl kao održiva alternativa

Radna prava medicinskog osoblja: radna obaveza i neispunjena obećanja

Sledeći članak