„Sačuvajmo zelenu Zvezdaru“ apeluje na beogradske odbornike da odbace plan detaljne regulacije

Inicijativa „Sačuvajmo zelenu Zvezdaru“ je pozvala odbornike gradske skupštine da na tekućoj sednici glasaju protiv nacrta plana detaljne regulacije područja u blizini Gradske bolnice.

Prikupljanje potpisa za peticiju na Zvezdari

U pratećem Saopštenju stanovnici ovog kraja, okupljeni u inicijativu „Sačuvajmo zelenu Zvezdaru“, navode da sporni Nacrt plana predlaže promene urbane sredine koje će suštinski narušiti kvalitet života u ovom stambenom reonu, u kom živi 4.800 stanovnika:

„Ukoliko plan bude usvojen i sproveden, stanovnici Dimitrija Tucovića i Čingrijine ulice neće moći da dišu i spavaju zbog buke i smoga, stanovnici Preševske, Milana Rakića i Belopalanačke će izgubiti krov nad glavom kako bi se okretnica izmestila i preostali prostor raspodelio investitorima. Svi zajedno ćemo živeti kao na autoputu, što će uticati na bezbednost dece i starih u ovom kraju. Realizacijom ovog plana, građani ne dobijaju ništa, a gube život u lokalnoj zajednici kakav generacijama unazad postoji i kakav volimo.“

Podsetimo, građani ovog kraja već dve godine pokušavaju da zaustave donošenje ovog plana, protiveći se izmenama režima saobraćaja i pretvaranju zelenih površina u parkirališta i saobraćajnice. Njihova borba počela je krajem 2019. organizovanjem nekoliko protesta i podnošenjem primedbi na PDR. Oni su još tada apelovali na gradske vlasti da odustanu od proširivanja Čingrijine ulice, izgradnje saobraćajnice Nova 1 u Bloku 8 i izgradnje nove okretnice javnog prevoza u Bloku 12, te pretvaranja dela zelene površine u Bloku 4 (takozvanog Poljančeta) u parking.

Navodili su da bi se time prepolovila kvadratura zelenih površina po stanovniku na pogođenom području, a da bi proširenje saobraćajnica smanjilo bezbednost za pešake, povećalo nivo buke i zagađenja za stanare, a povećalo i rizik od aktiviranja klizišta – od kojih na jednom, kao višnja na torti, postoji i neaktivirana bomba iz 1999.

Stanari ovog kraja su pokušavali da objasne vlastima da u planu postojeće stanje mestimično nije dobro ucrtano, zbog čega će, ako on bude sproveden, deo stanara koji u Čingrijinoj ima prizemne stanove ubuduće živeti na metar od prometne ulice. Predviđeno je, uz to i rušenje kuća u nekoliko ulica, a da stanari o tome nisu neposredno obavešteni, niti im je ponuđen alternativni smeštaj. Ugrožen je i zaštićeni spomenik, Trećepozivačka česma.

Zelena površina na Zvezdari
Zelena površina na Zvezdari; Foto: Sačuvajmo zelenu Zvezdaru

Iz „Sačuvajmo zelenu Zvezdaru“ u današnjem saopštenju navode da je peticiju koju su u međuvremneu pokrenuli potpisalo 2500 građanki i građana, a primedbe na PDR tokom trajanja javnog uvida 1200 ljudi. Tokom javne sednice Komisje za planove, održane u novembru 2019. godine, građani su, pored ostalog, izneli da planu nedostaje Strateška procena uticaja na životnu sredimu i Studija o saobraćaju, te da on nije u skladu sa Planom urbane mobilnosti Beograda, Planom generalne regulacije mreže zelenih površina Beograda, kandidaturom Beograda za Zelenu prestonicu.

Nacrt PDR-a je, uz to, u konfliktu sa Programom zaštite životne sredine grada Beograda iz 2015. te Generalnim urbanističkim planom za period do 2021.

Iz „Sačuvajmo zelenu Zvezdaru“ zahtevaju odbacivanje spornog nacrta i izradu novog, koji bi sadržao studiju saobraćaja i studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a u čiju izradu bi mogla da se direktno uključi lokalna zajednica.

U saopštenju se navodi da su građani pokušali da iskoriste sve proceduralne mehanizme, ali da je gradska uprava do sada bila gluva na njihove apele.

„Ukoliko nam ni ovoga puta niko ne izađe u susret, bićemo prinuđeni da svoje pravo na zelenilo, tišinu, čist vazduh i krov nad glavom, branimo na sudu i na ulici“, zaključuju Zvezdarci.

I.K.

Prethodni članak

Avganistan: 14 miliona gladnih usled ekonomske krize, oružanih konflikata i nepristupačnosti zdravstvene nege

Izbori u Nemačkoj: šesnaestogodišnja vladavina demohrišćana mogla bi da se završi 26. septembra

Sledeći članak